Παρουσίαση βιβλίου «Θέματα αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας Ι» 26/9/16

20/09/2016
Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Χατζοπούλου «Θέματα αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας Ι» τη Δευτέρα 26/9/2016 και ώρα 19:00 στο cafe bar De Facto (Παύλου Μελά 19 Θεσσαλονίκη). 

Το βιβλίο διατρέχει με συνοπτικό και λιτό τρόπο όλα τα μεγάλα φιλοσοφικά ρεύματα της αρχαίας Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στο χαρακτηριστικό γνώρισμα του αρχαίου ελληνικού στοχασμού ως θετικής στάσης προς τον άνθρωπο και θετικής στάσης προς τον κόσμο. Στο αριθμητικό σύστημα των αρχαίων δεν υπάρχει η έννοια του μηδενός. Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία είναι χώρος ξένος προς τον νεότερο και σύγχρονο μηδενισμό. Είναι χώρος λογικής υγείας, μετριοπάθειας και αισιόδοξου δυναμικού ρεαλισμού, όπου ο άνθρωπος έχει αξία καθολικά και ο κόσμος έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Οι προσεγγίσεις του ετερογενούς χώρου των αρχαίων Ελλήνων στοχαστών συγκλίνουν στη βασική αφετηρία και πεποίθηση πως η αλήθεια είναι αγαθό.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η διδάκτωρ φιλοσοφίας Χριστίνα Κούρφαλη, ο διδάκτωρ φιλοσοφίας Ηλίας Βαβούρας και η διδάκτωρ γλωσσολογίας Κατερίνα Χατζοπούλου ενώ θα διαβάσουν οι κυρίες Βασιλική Γκουντσίδου και Θεανώ Μεγκούσογλου μέλη της "Διάβασέ μου!", εθελοντικής ομάδας φωναχτών λογοτεχνικών αναγνώσεων του Σ.Α.Α.Κ. (Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια). Την βραδιά συντονίζει ο Καισαρίων Ατέλης ενώ το βιβλίο της Κατερίνας Χατζοπούλου κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση από τις εκδόσεις Ρώμη στη Θεσσαλονίκη με πρώτη έκδοση το 2014 από τις εκδόσεις Ξυράφι της Καβάλας.