Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία 2

Έναρξη: 05/12/2019 Λήξη: 05/12/2019

Το ανοιχτό αυτό δίωρο σεμινάριο απευθύνεται σε υποψήφιους ανθρωπιστικών σπουδών, εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο για την Κοινωνιολογία. Στο δεύτερο στη σειρά σεμινάριο θα συζητηθούν δυο πολύ σημαντικοί κοινωνιολόγοι του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα: Ο Εμίλ Ντυρκεμ (1858-1917) και ο Μαξ Βέμπερ (1864-1920). Ο Εμιλ Ντυρκέμ, ανέδειξε το πρόβλημα της κοινωνικής συνοχής επινόησε και ανέπτυξε τις έννοιες "κοινωνικό γεγονός", μηχανική, οργανική αλληλεγγύη, συλλογική συνείδηση, Ανομία. Επίσης θεμελίωσε την Κοινωνιολογία της θρησκείας και μελέτησε στατιστικά και κοινωνιολογικά την αυτοκτονία. Η προσφορά του Ντυρκέμ: Δήλωσε εμφατικά, ότι το όλο είναι περισσότερο από το άθροισμα των μερών του. Χαρακτήρισε αυτό το περισσότερο  σαν «συλλογική συνείδηση», ως μια ηθική δύναμη που δεν μπορεί να τη δει κανείς αλλά μόνο να τη παρατηρήσει μέσα από τα αποτελέσματα της. Υποστηρίζει ότι σε όλες τις κοινωνίες υπάρχει και λειτουργεί η συλλογική συνείδηση. Το περιεχόμενο της διαφέρει από κοινωνία σε κοινωνία.

 

Ο Μαξ Βέμπερ υπήρξε ο θεωρητικός της δράσης που απευθύνεται προς άλλα κοινωνικά άτομα δηλαδή της κοινωνικής δράσης, της συμπεριφοράς στην οποία το δρων άτομο προσδίδει υποκειμενικό νόημα. Θα συζητηθεί  η μέθοδος  του Βέμπερ η κατανόηση και η  θεώρηση του σε ζητήματα  όπως η έννοια της εξουσίας και του κράτους, η κοινωνιολογία της θρησκείας του Βέμπερ, ή  θεώρηση του  για τις κοινωνικές τάξεις η έννοια του Εξ ορθολογισμού, οι τύποι κοινωνικής δράσης και η έννοια του Ιδεατού  τύπου.

Σκοπός  του 2ου σεμιναρίου  η εξοικείωση με τους δυο μεγάλους θεωρητικούς της κοινωνιολογίας, η ανάδειξη των προβλημάτων διδασκαλίας και η ενδεικτική επίλυση τυχόν προβλημάτων στην κατανόηση της σκέψης τους.

 

Εισηγητής: Πέτρος Θεοδωρίδης, Εκπαιδευτικός, κοινωνικός επιστήμονας,συγγραφέας

 

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην εκδήλωση του Κήπου για την Κοινωνιολογία, την Πέμπτη 5/12 20:00-22:00.