Φιλοσοφία

Έναρξη: 14/01/2015 Λήξη: 14/01/2015

 

Ανοιχτή συζήτηση για μια πρακτική φιλοσοφία της καλής ζωής... βασισμένη στα κείμενα του Αριστοτέλη του Επίκουρου, του Πλάτωνα.

Τετάρτη 14/01 στις 20.00-22.00.

 

Το ζητούμενο είναι η ευτυχία, να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας και με τους άλλους, να είμαστε καλά σε συνεννόηση, ειρήνη, συνεργασία με το κοινωνικό μας περιβάλλον. Όταν τα γύρω μας είναι τακτοποιημένα έρχεται και η ευχαρίστηση. Εμείς, μπορούμε στο μεγαλύτερο βαθμό να επηρεάζουμε τα πράγματα και για να μπορούμε να το κάνουμε χρειαζόμαστε δεξιότητες, της ψυχής κυρίως, δηλαδή τις αρετές: τη φρονιμάδα, τη γενναιότητα, τη γενναιοδωρία, τη σύνεση και τη δικαιοσύνη.

 

Δεν είναι δυνατό να ζει κανείς ευχάριστα αν δεν ζει φρόνιμα, ηθικά και δίκαια, όπως δεν μπορεί να ζει κανείς φρόνιμα, ηθικά και δίκαια αν δεν ζει ευχάριστα.

 

Ο «Κήπος» πραγματοποιεί έναν κύκλο συζητήσεων βιωματικού χαρακτήρα, με αφορμή και πρόσχημα τον Αριστοτέλη και άλλες φιλοσοφικές απόψεις, για όσους ψάχνουν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους κατανόησης της πραγματικότητας, της ζωής, για όσους θέλουν να μάθουν να ακουμπούν την χαρά!

Γιατί το να πλησιάσει κανείς την χαρά, είναι θέμα άσκησης και φιλοσοφίας.

 

«Απλά μαθήματα φιλοσοφίας». Ένα σεμινάριο για μαθητές ηλικίας 18 έως 108 ετών, που περιλαμβάνει δέκα συναντήσεις – βήματα, με θέματα όπως… ο έρωτας, η φιλία, η οικογένεια, η πολιτική, η οικονομία, η τέχνη, τα παιδαγωγικά.

Στην Τρίτη μας συνάντηση θα γνωρίσουμε το λόγο του Επίκουρου σχετικά με τις υπέρτατες ηδονές όπως η ηρεμία, η ευδαιμονία, η φιλία.

 

Πολυχώρος design ApoDec, Σφέτσου 3, κέντρο,Θεσ.νικη.

Διοργάνωση: Κήπος Σεμινάρια

Εισηγήτρια: Θεοδοσία Κωνσταντινίδου

 

Κατηγορίες σεμιναρίων

Εκδηλώσεις