Η ιστορία της βιβλιοδεσίας και η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία-Ημερίδα

Έναρξη: 17/05/2016 Λήξη: 17/05/2016

Ο χώρος τέχνης και πολιτισμού Κήπος σας προσκαλεί σε μια ανοιχτή παρουσίαση-συζήτηση για την ιστορία και την τέχνη της βιβλιοδεσίας.

Η βιβλιοδεσία-βιβλιοδέτηση είναι η συρραφή και ένωση φύλλων  ενός χειρόγραφου ή έντυπου με εξωτερικό κάλυμμα(εξώφυλλο) με σκοπό τη διευκόλυνση στην ανάγνωση αλλά και την  προστασία από τη φθορά.

 

Προκείται για μια πανάρχαια τεχνική που με συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις ανάλογα με την τεχνολογία της κάθε εποχής σώζεται μέχρι σήμερα.

Φύλλα φλαμουριάς και φοινικιάς, πάπυρος, ξύλο, μεταλλικά στοιχεία και άλλα, χρησιμποιήθηκαν ανα περιόδους και τόπους στην βιβλιοδεσία για την προστασία του γραπτού λόγου.Δέρματα, μετάξια, πολύτιμοι λίθοι και μέταλλα  χρησιμοποιήθηκαν  στη διάκοσμηση προσδίδοντας στην βιβλιοδεσία την καλλιτεχνική αξία και υπόσταση που πλέον με την ύπαρξη της σύγχρονης τυπογραφίας μπορούμε να εκτιμήσουμε περισσότερο.

Μιλάμε πλεόν για την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία που στόχο έχει την προστασία αλλά και την αισθητική αναβάθμιση του βιβλίου με την εικαστική παρέμβαση του βιβλιοδέτη.

 

Ας μυηθούμε στην ιστορία της ιστορία της βιβλιοδεσίας με τον Βίκτωρα Ιωάννου.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο [email protected]  ή στο 2315500710