Ανάλυση έργων τέχνης και εικόνας για παιδιά

Έναρξη: 25/02/2018 Λήξη: 25/02/2018

 

       «Δεν μπορείς ποτέ να εξαντλήσεις την δημιουργικότητα σου, όσο πιο πολύ την χρησιμοποιείς τόσο πιο πολύ έχεις»

 

-Μάγια Αγγέλου-

 

Η δημιουργικότητα, είναι ένα από τα κυρια χαρακτηριστικά των παιδιών  την οποία  σε αυτό το σεμινάρια σκοπεύουμε να αναπτύξουμε μέσω της ανάλυσης έργων τέχνης και εικόνων.

 

Η ανάγνωση της εικόνας αποτελεί μια ουσιαστική ενέργεια διότι η σύγχρονη κοινωνία έχει τοποθετήσει την εικόνα στο κέντρο όλων των ενδιαφερόντων. Επίσης, η εικόνα κατέχει σημαντική θέση στην ζωή ενός παιδιού.

Στόχος αυτής της σειράς σεμιναρίων είναι η «ανάγνωση» εικόνων και γνωστών έργων τέχνης. Επίσης, δεξιότητες που θα αναπτυχθούν μέσω του σεμιναρίου, είναι:  δεξιότητες παρατηρητικότητας, ανάπτυξη της δημιουργικότητας καθώς και της κριτικής ικανότητας των παιδιών.

Η διαδικασία αυτή θα περιλαμβάνει και άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως: μουσική, εικαστικά, θέατρο αλλά και χορό. Καλούμε λοιπόν τους μικρούς μας φίλους ηλικίας 5 έως 7 ετών  να έρθουν να ανακαλύψουμε μαζί την δύναμη της εικόνας αλλά και να έρθουμε σε επαφή με γνωστούς πίνακες και σπουδαίους καλλιτέχνες!      

 

 

Θα παρουσιάσουμε μια σχετικά απλή εικόνα στα παιδιά έτσι ώστε να εξοικειωθούν με την έννοια της ανάλυσης για να μπορέσουμε μετέπειτα να προχωρήσουμε και σε πιο πολύπλοκα έργα. Πριν δείξουμε την εικόνα λοιπόν θα παίξουμε ένα παιχνίδι με τα παιδιά. Το παιχνίδι έχει ως εξής: θα έχουμε ένα μπαλάκι το οποίο θα δίνουμε σε κάθε παιδί ξεχωριστά, το παιδί που κρατάει το μπαλάκι θα μας λέει πιο είναι το αγαπημένο του παιχνίδι. Το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά θα καταγραφεί σε ένα χαρτάκι από εμάς το οποίο θα δοθεί στο κάθε παιδί αντίστοιχα. Έπειτα, θα ακολουθήσει η παρουσίαση της εικόνας: μέσω καθοδηγούμενων ερωτήσεων τα παιδιά θα αρχίσουν να την περιγράφουν, να μας λένε για τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στην εικόνα, τα πρόσωπα, τα παιχνίδια κ.τ.λ. Στην συνέχεια θα ζητηθεί από τα παιδιά να ζωγραφίσουν το αγαπημένο τους παιχνίδι το οποίο εμείς καταγράψαμε στην αρχή.    Αφού τα παιδιά ζωγραφίσουν το παιχνίδι τους θα το τοποθετήσουν μέσα στην εικόνα μας (για το σκοπό αυτό θα έχουμε φωτοτυπημένη σε ένα μεγάλο χαρτί την παραπάνω εικόνα). Τέλος, αφού τοποθετήσουμε όλα τα παιχνίδια μας μέσα στην εικόνα, θα έχουμε να παρατηρήσουμε τα νέα στοιχεία της εικόνας, και να μιλήσουμε γι΄αυτά. Σε αυτό το στάδιο μέσω καθοδηγούμενων ερωτήσεων από εμάς τα παιδιά θα φτιάξουν μια δικιά τους ιστορία με μοναδικά στοιχεία την αρχική εικόνα και τις ίδιες της ζωγραφιές τους. 

 

Απευθύνεται σε παιδιά 5-7 ετών.

 

Εισηγήτριες: Χριστίνα Καζαντζή, Ελβινα Τσενεμπη

 

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στο ανοιχτό σεμινάριο ανάλυση έργων Τέχνης για παιδιά την Κυριακή 25/2 στις 12:00-13:00.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων

 

Κήπος

 

Κρατήσεις θέσης:

«Κήπος»
Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη
e:[email protected]
t: 2313078962 (6 -10 μ.μ.)
www.kipos-seminaria.gr
facebook.com/kipos.seminaria
twitter.com/kiposseminaria

Κατηγορίες σεμιναρίων

Εκδηλώσεις