Αναζητώντας στη Θεσσαλονίκη ίχνη του Αλέξανδρου, του Οκταβιανού Άυγουστου, του Μάρκου Αντωνίου, του Γαλέριου, του Δημητρίου

Έναρξη: 18/02/2019 Λήξη: 18/02/2019

 

Πώς σχετίζεται η ίδρυση της Θεσσαλονίκης με τον Μέγα Αλέξανδρο; 

Γιατί οι «διάδοχοι» του Ιούλιου Καίσαρα, Οκταβιανός Αύγουστος και Μάρκος Αντώνιος, ανταμείβουν την πόλη; 

Πότε γίνεται η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας; 

Τι σχέση έχει ο Αύγουστος Γαλέριος με τον προστάτη Άγιο της πόλης; 

 

Οι απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα, που αφορούν γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της ως τις αρχές του 4ου αιώνα μ. Χ., θα δοθούν στο πλαίσιο ενός δίωρου βιωματικού εργαστηρίου και μιας τρίωρης βιωματικής περιήγησης σε επιλεγμένα μνημεία της πόλης. 

Το εργαστήριο θα λάβει χώρα στον Κήπο την Τετάρτη 20/2 20:00-22:00, ενώ η περιήγηση σε ρωμαϊκά μνημεία της πόλης (Ανάκτορο και Αψίδα Γαλέριου, Ροτόντα, Ρωμαϊκή Αγορά και μουσείο Αγοράς κτλ.) θα γίνει την Κυριακή 24/2 το πρωί.

 

 

Η δράση αυτή απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν με έναν «άλλο» τρόπο την Ιστορία και τα Ρωμαϊκά μνημεία που συναντούν στην πόλη. Με την ολοκλήρωσή της οι συμμετέχοντες θα έχουν εντρυφήσει σε ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της πόλης και των μνημείων της και θα έχουν βιώσει με μία εναλλακτική προσέγγιση χαρακτήρες που με την παρουσία και τη δράση τους σφράγισαν τη μοίρα της. Αλληλεπιδρώντας με την Ιστορία θα έχουν κατακτήσει τη γνώση του «πριν» και θα έχουν αναπτύξει ιστορική και κριτική σκέψη απέναντι στο «τώρα» και στο «μετά». 

 

Εισηγήτρια: Μαρία Γκιρτζή

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20/2 στις 20:00-22:00 και μία ξενάγηση την Κυριακή 24/2 το πρωί και το συνολικό του κόστος θα είναι 30,00 ευρώ (25,00 φοιτητών/ ανέργων)