Απαλλάξου από τα εργασιακά στερεότυπα

Έναρξη: 25/01/2019 Λήξη: 25/01/2019

Φύλο και αγορά εργασίας

 

«Μη βροντοχτυπάς τις χάντρες η δουλειά κάνει τους άντρες, το γιαπί, το πιλοφόρι, το μυστρί…»

Η δουλειά κάνει τους άντρες; Ας ξεχάσουμε ότι γνωρίζουμε για τον άντρα και για την γυναίκα.

Ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε τι μπορούν να κάνουν ανεξάρτητα από το φύλο τους. Το φύλο –πολλές φορές- μας περιορίζει, έτσι δεν είναι; Έχετε αναρωτηθεί  ότι με το που σας βλέπουν σας κατηγοριοποιούν  ως γλυκιά, συναισθηματική/ αυστηρός, επιθετικός  και πάει λέγοντας; Δεν είναι η συμπεριφορά σας, αλλά το φύλο που σας κλείνει σε κουτάκια και υπαγορεύει τι είναι σωστό να κάνετε κάθε φορά. Στο σεμινάριο αυτό θα εξετάσουμε αυτό ακριβώς: τι λέει το φύλο μας για τις ικανότητες και τις δυνατότητες μας. Αυτή η δράση αποσκοπεί στον προβληματισμό των συμμετεχόντων όσο αναφορά κυρίαρχες απόψεις  που αφορούν τις ικανότητες και τις δυνατότητες των φύλων. Το σεμινάριο αυτό θα είναι διαδραστικό, εμπλέκοντας τους συμμετέχοντες στην συζήτηση,  αναλύοντας μελέτες περιπτώσεων, ενώ θα περιλαμβάνει κριτική ταινιών.

 

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

 

1η ενότητα(3ώρες)

Στην πρώτη ενότητα θα παρουσιάσουμε τους κοινωνικούς ρόλους των φύλων, τις κοινωνικές προσδοκίες και την επίδραση της εκπαίδευσης στην ζωή τους.

 

2η ενότητα: (3ώρες)

Στην δεύτερη ενότητα θα εστιάσουμε στην αγορά εργασία και το φύλο και πιο συγκεκριμένα στην είσοδο των γυναικών στην  αγορά εργασίας, στα χαρακτηριστικά της  γυναικείας απασχόλησης και στις θεωρίες για τις ικανότητες των φύλων και συνέπειες στην απασχόληση των φύλων.

 

3η ενότητα: (3ώρες)

Στην τρίτη ενότητα  θα αναφερθούμε  στην οικονομική/κοινωνική κρίση και ειδικότερα στην μερική απασχόληση, στο συμπληρωματικό μισθό των γυναικών και στις συνέπειες της οικονομικής/κοινωνικής κρίσης στις αποφάσεις και στην ζωή των γυναικών

 

4η ενότητα: Δράσεις και πρακτικές ένταξης (3ώρες)

Στην τέταρτη ενότητα  θα παρουσιαστούν κάποιες δράσεις που μπορούν να ενθαρρύνουν  τις γυναίκες σε ατομικό ή σε κοινωνικό επίπεδο .

 

Στόχος: Μέσα από αυτό το σεμινάριο θα εξεταστούν προκαταλήψεις και στερεότυπα, τα οποία είναι οικεία, καθώς μας συντροφεύουν σε όλη μας την ζωή. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προβληματιστούν σε γεγονότα της καθημερινής τους ζωής και στο πως το φύλο ως μία μορφή ταυτότητας προσδιορίζει και περιορίζει την δράση τους.  Τέλος, δίνονται κάποιες συμβουλές ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του εν λόγω φαινομένου.  

 

Γιατί να το παρακολουθήσω;  Γιατί και εσύ έχεις σκεφτεί και έχεις μάθει να αναμένεις μία συγκεκριμένη συμπεριφορά μόνο και μόνο λόγω φύλου, χωρίς να σκεφτείς τι, πως και γιατί. Αυτό το σεμινάριο θα σου δώσει τα εργαλεία να εξετάσεις εκ νέου αυτά που μέχρι χθες θεωρούσες αυτονόητα. Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην αμφισβήτηση, μόνο έτσι μπορείς να ανακαλύψεις τι πραγματικά μπορείς να κάνεις.

 

Σε ποιους απευθύνεται: Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε γυναίκες  και άντρες ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας, κοινωνικής τάξης, ηλικίας ή θρησκείας. Αρκετά βοηθητικό θα ήταν για συμβούλους, ψυχολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς,  εκπαιδευτικούς,  εργαζόμενους σε ΜΚΟ και σε δομές που καταπολεμούν την έμφυλη βία ή ενθαρρύνουν την γυναικεία δράση και ηγεσία.

 

Εισηγήτρια: Μαρία Κάλφα

 

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη συνάντηση γνωριμίας του σεμιναρίου την Παρασκεύη 1/3 στις 18:00 όπου η εισηγήτρια θα σας μιλήσει για το πρόγραμμα του σεμιναρίου και θα λυθούν τυχόν απορίες.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερισ τρίωρες συναντήσεις, κάθε Παρασκευή 18:00-21:00 και το συνοπολικό του κόστος θα είναι 70,00 ευρώ (65,00 φοιτητών/ ανέργων)