Από το Βυζάντιο στο σήμερα

Έναρξη: 05/04/2019 Λήξη: 31/05/2019

Η μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού του Βυζαντίου καθιστά γρήγορα φανερή τησπουδαιότητά του για τον δυτικό κόσμο και όχι μόνο:ο Νεοέλληνας μπορεί να εντοπίσει στη βυζαντινή εποχήτη σύνδεσή του με το αρχαίο παρελθόν του και ακόμα, ίσως,τις απαρχές της εθνικής ελληνικής συνείδησης.Σκοπός, λοιπόν, του σεμιναρίου αυτούείναι να έρθει το ευρύ κοινό σε επαφή με τον βυζαντινό πολιτισμό, να γνωρίσει εκ νέου μέσα από τις πηγές της εποχής την ιστορία του κρατικού εκείνου μορφώματος που, με τα λόγια της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, αποτέλεσε «την πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία».Έτσι, οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν πλούσιες γνώσεις για το κράτος, την κοινωνία και την κοσμοθεωρία των Βυζαντινών, θα ανακαλύψουν τι είναι αυτό που μας συνδέει με το μεσαιωνικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και παράλληλα, θα βιώσουν τη διαδικασία της ιστορικής έρευνας.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται,πέρα από τους λάτρεις της βυζαντινής ιστορίας, σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις μαρτυρίες των ανθρώπων του παρελθόντος για τη ζωή τους, να μυηθούνστην ιστορική ερευνητική μέθοδο και να ανταλλάξουν απόψεις για όλες εκείνες τις εξελίξεις της βυζαντινής εποχής που οδήγησαν στη διαμόρφωση του σύγχρονου,δικού μας κόσμου.

 

Στη διάρκεια των έξι συναντήσεων του σεμιναρίου, θα μιλήσουμε για τους κρατικούς θεσμούς του Βυζαντίου, για τη νομοθεσία του και για τον ρόλο της Εκκλησίας. Θα έρθουμε σε επαφή με τον βυζαντινό πνευματικό πολιτισμό, μέσα από την επισκόπηση των λογοτεχνικών ειδών με τα οποία ασχολήθηκαν οι Βυζαντινοί συγγραφείς. Θα αναλύσουμε τη δομή της βυζαντινής κοινωνίας και θα γνωρίσουμε τις διάφορες πτυχές της, τα ήθη και έθιμά της. Θα εξετάσουμε τα αίτια της παρακμής του βυζαντινού κόσμου καθώς και την κληρονομιά του Βυζαντίου στους λαούς της Ευρώπης.

 

Εισαηγητής: Δημήτρης Μπέτας

 

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη συνάντηση γνωριμίας του σεμιναρίου την Παρασκευή 5/4 στις 18:00, όπου ο εισηγητής θα σας μιλήσει για το πρόγραμμα του σεμιναρίου και θα λυθούν τυχόν απορίες.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε έξι δίωρες συναντήσεις, κάθε Παρασκευή 18:00-20:00 και το συνολικό του κόστος θα είναι 70,00 ευρώ (60,00 φοιτητών/ ανέργων)