Εργαστήρι Ποίησης

Έναρξη: 29/11/2017 Λήξη: 07/02/2018

ΕΙΣΑΓΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΡΥΘΜΟ

 

Το ποιητικό εργαστήρι του Κήπου απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στην τέχνη της ποίησης, να βελτιώσουν τη γραφή τους ή να δοκιμαστούν για πρώτη φορά στην παραγωγή ποιητικού λόγου.
 
Μέσω της μελέτης και ανάλυσης κειμένων, σε συνδυασμό με τη δοκιμασία και την έκθεση σε όσο το δυνατόν περισσότερες όψεις της ποιητικής δημιουργίας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν στους κανόνες της μετρικής, σε παραδοσιακές φόρμες και διαφορετικές μορφές της σύγχρονης ποίησης, με απώτερο σκοπό να καλλιεργήσουν τη δική τους προσωπική ποιητική φωνή.

Με το πέρας των συναντήσεων, τα κείμενα, οι ασκήσεις και οι τεχνικές θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την περαιτέρω ενασχόληση με την ποίηση και την καλύτερη κατανόησή της.

 

Εργαστήριο 8 συναντήσεων-Συνοπτικό πρόγραμμα σπουδών

''Το ποίημα μπορεί να μην έχει μέτρο,

το ποίημα μπορεί να μην έχει ρίμα,

το ποίημα μπορεί να μην έχει νόημα,

όμως, για όνομα του Θεού,

όχι και όλα μαζί σ' ένα ποίημα''

 

Vladimir Soloukhin

 

 

Εισαγωγή στην έννοια της ποίησης. Γνωριμία με τη μετρική. Ίαμβος, Τροχαίος, Ανάπαιστος, Δάκτυλος, Μεσότονος. Ασκήσεις πάνω στα μέτρα.

Παραδείγματα από τη βιβλιογραφία και ασκήσεις.

 

ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΦΟΡΜΕΣ

''Από τότε που έγιναν πιστοί υπήκοοι,

η πιο σπουδαία τους δουλειά

ήταν να τυπώνουν σονέτα

πάνω σε μικρά μαντηλάκια

από ροζ ταφτά''

 

Stendhal, Το Μοναστήρι της Πάρμας

 

Ασκήσεις πάνω σε  παραδοσιακές φόρμες της ελληνικής και της παγκόσμιας ποίησης. Σονέτο, Παστίτσιο, Λιανοτράγουδο, Μαντινάδα, Παραλογή, Σι-ζο, Χαικού κ.α. Παραδείγματα από τη βιβλιογραφία και ασκήσεις.

 

ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ: ΠΑΡΩΔΙΑ

''Εμ, είπες• «Θα τρώγω σ' άλλο ρεστοράν, θα μασουλώ αλλού.
Μάγειρον άλλον πάω να βρω στιλπνότερον αυτού''.

 

Κ.Φ.Φαβάκης (Μίμης Σουλιώτης)

 

Η σημασία της παρωδίας στην ποίηση. Ξαναγράφοντας τους ίδιους ρυθμούς  με διαφορετικό περιεχόμενο. Παραδείγματα από τη βιβλιογραφία και ασκήσεις.

 

ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΙΧΟ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΡΥΘΜΟ

''Μόνη, και στην καρδιά της τόσο πλήθος
μόνη, και στην καρδιά της τόσος μόχθος
και τόσος πόνος, στάλα-στάλα μόνος
τα δίχτυα ρίχνοντας μακριά στον κόσμο
που ζει μ' ένα κυμάτισμα πικρό''.

 

Η Στέρνα, Γ.Σεφέρης

Δημιουργία προσωπικών συνθέσεων σε ελεύθερο στίχο. Γνωριμία με  τη γενιά του 30 και τα πρώτα βήματα του ελεύθερου στίχου.

 

ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΗΧΟΣ

 

''rakete rinnzekete 
rakete rinnzekete 
Beeeee 
bö''

 

URSONATE de Kurt Schwitters

 

Γνωριμία με διαφορετικές μορφές ποίησης. Οπτική Ποίηση, Sound Poetry, Ποίηση-Κολάζ και άλλες πειραματικές μορφές ποίησης.


* Σε όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, όλα τα κείμενα θα συζητιούνται, θα σχολιάζονται, θα διορθώνονται και, μέσα από τις συζητήσεις, θα γίνεται προσπάθεια αναζήτησης της προσωπικής φωνής του κάθε συμμετέχοντος.

 

Επίσης κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα φιλοξενηθούν  σύγχρονοι ποιητές για συζήτηση με τους συμμετέχοντες και την κατάθεση των δικών τους εμπειριών κατά την ενασχόλησή τους με την ποιητική δημιουργία.

 

Εισηγητές: Χρήστος ΜαρτίνηςΓιάννης ΑντάμηςΠάνος Παπαπαναγιώτου τελειόφοιτοι Π.Μ.Σ. “Δημιουργική Γραφή”, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 

 

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη συνάντηση γνωριμίας του σεμιναρίου την Τετάρτη 29/11 στις 20:00, όπου ο εισηγητής θα σας μιλήσει για τοπρόγραμμα του σεμιναρίου και θα λυθούν τυχόν απορίες.

 

Το εργαστήριο έχει διάρκεια δύο μηνών και οι συναντήσεις θα είναι τρίωρες, μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη 20:00-23:00. Το συνολικό κόστος του σεμιναρίου είναι 140,00 ευρώ (125,00 ευρώ φοιτητών/ανέργων)