Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ

Φτιάχνοντας το δικό μας ντοκιμαντέρ

 

Πρόκειται για ένα πρακτικό κινηματογραφικό σεμινάριο.

 

Μέσα από παραδείγματα, βιωματικές ασκήσεις και ανταλλαγή ιδεών, η ομάδα του εργαστηρίου, θα γυρίσει απ’ την αρχή, το δικό της ντοκιμαντέρ.

 

Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν τεχνικές έρευνας, σεναρίου ντοκιμαντέρ και γυρισμάτων και η ομάδας θα είναι υπεύθυνη για το πρακτικό, το αισθητικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Στο τέλος του εργαστηρίου, θα οργανωθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ και θα γίνει συζήτηση γι’ αυτό.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες. Η προηγούμενη ενασχόληση με τον κινηματογράφο και οι τεχνικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε αγαπάει τις ταινίες, τα ντοκιμαντέρ  και γοητεύεται από τον χώρο της έβδομης τέχνης.

 

Σαν εργαλεία, θα χρησιμοποιηθούν, από κινητά τηλέφωνα μέχρι dslr και mirrorless κάμερες και οτιδήποτε άλλο έχουμε στη διάθεση μας.

 

Στόχος του σεμιναρίου είναι, οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον χώρο του ντοκιμαντέρ, να παρακολουθήσουν ιστορικά παραδείγματα και μέσα από την πράξη και την ομαδικότητα, ν’ ανακαλύψουν τα βήματα και τα εργαλεία που χρειάζονται για να φτάσει η ιδέα τους στην κινηματογραφική αίθουσα.

 

1η ενότητα:

-Γνωριμία με το ντοκιμαντέρ. Προβολή αποσπασμάτων από ταινίες και ντοκιμαντέρ και ανάλυση των χαρακτηριστικών τους.

-Συζήτηση και επιλογή θέματος του ντοκιμαντέρ της ομάδας. Εκμάθηση τρόπων προσέγγισης, έρευνας και γυρίσματος.

 

 2η ενότητα:

-Συγγραφή σεναρίου του ντοκιμαντέρ που θα φτιάξει η ομάδα, βιωματικές ασκήσεις, έρευνα, γυρίσματα.

 

3η ενότητα:

-Μοντάζ (με την καθοδήγηση και σε συνεργασία με τον εισηγητή), τελικές διορθώσεις, συζήτηση για το αποτέλεσμα του ντοκιμαντέρ, ανατροφοδότηση για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, προβολή του ντοκιμαντέρ.

 

Εισηγητής: Αναστάσης Δαλλής

 

Η συνάντηση γνωριμίας για το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 24/11 στις 20:15, όπου ο εισηγητής θα παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμα του εργαστηρίου και θα λύσει τυχόν απορίες. Για την αποφυγή συνωστισμού η κράτηση θέση είναι απαραίτητη. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

 

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε δέκα δίωρες συναντήσεις, κάθε Τρίτη, 20:00-22:00 και το κόστος συμμετοχής είναι 140,0€ (125,0€ φοιτητών/ανέργων).