Εργαστήριο Χαρτογράφησης Φανταστικών Κόσμων

Έναρξη: 27/11/2020 Λήξη: 22/01/2021

 

Το βιωματικό εργαστήριο χαρτογράφησης φανταστικών κόσμων έχει ως στόχο να δώσει, σε συγγραφείς, μυθοπλάστες, σχεδιαστές παιχνιδιών, αλλά και σε όσους απλά ενδιαφέρονται για την φανταστική χαρτογράφηση, τα μέσα για να σχεδιάσουν τον δικό τους χειρόγραφο φανταστικό χάρτη. 

 

Από την προϊστορία ακόμα, ωθούμενος από το ένστικτο του να ανακαλύψει τον κόσμο, ο άνθρωπος πραγματοποιούσε ταξίδια. Από την άμεση επαφή του με αυτόν προέκυψε η επιθυμία να απεικονίσει το περιβάλλον του, πραγματικό και φανταστικό. Από τα σχέδια σουμεριακών πόλεων σε πήλινες πλάκες, και τους ελληνικούς χάρτες του τότε γνωστού κόσμου, μέχρι την πρώτη γνωστή χαρτογραφική απεικόνιση ενός φανταστικού κόσμου, πέρασαν χιλιάδες χρόνια.

 

Τι είναι όμως ένας φανταστικός χάρτης;

Ένας φανταστικός χάρτης, είναι η οπτική αναπαράσταση μίας φανταστικής γεωγραφίας. Κάποιοι χάρτες συνοδεύουν έργα μυθοπλασίας, (βιβλία ή παιχνίδια ρόλων), αλλά ο σκοπός της δημιουργίας ενός φανταστικού χάρτη είναι να δείξει έναν φανταστικό τόπο και δεν περιλαμβάνεται αναγκαστικά σε έργα λογοτεχνικής φαντασίας.

 

Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα διαβούν απόκρημνα μονοπάτια, θα διασχίσουν απάτητες οροσειρές, αλλά και καταπράσινες κοιλάδες. Θα κλιθούν να πετάξουν μέσα σε φανταστικούς κόσμους όπως ένας δράκος σκίζει τους αιθέρες πάνω από στεριές και θάλασσες, και θα αναρωτηθούν πως οι πρώτοι χαρτογράφοι χωρίς τεχνολογικά μέσα απεικόνιζαν τον κόσμο γύρω τους. Με το πέρας του εργαστηρίου, κάθε συμμετέχοντας θα έχει στα χέρια του τον δικό του χάρτη, αλλά και τα μέσα για να δημιουργήσει ατελείωτους κόσμους, με μόνο όριο την φαντασία του.

 

Δεν απαιτούνται γνώσεις σχεδίου, ενώ το μόνο προαπαιτούμενο για την συμμετοχή είναι η φαντασία.

 

Μεταξύ άλλων αντικειμένων το εργαστήριο, θα καλύψει τα παρακάτω:

  • Πως να σχεδιάσεις τον δικό σου χάρτη: Από τις στεριές και τις θάλασσες, μέχρι το περίγραμμα του γεωγραφικού ανάγλυφου και την χλωρίδα, αλλά και από τον διαχωρισμό των αστικών περιοχών μέχρι την διακόσμηση και το κάδρο.
  • Θεωρεία περί χαρτογραφίας. Κοσμοπλασία και χάρτες: πως αυτά τα δύο συνδέονται και πως θα χρησιμοποιήσεις τον χάρτη σου για να γνωρίσεις καλύτερα τον κόσμο που εσύ δημιούργησες.
  • Προσχέδιο: Τι πρέπει να προσέξεις καθώς δημιουργείς τον χάρτη σου.
  • Κλίμακα, κλίμα, πλανήτης, γεωγραφική θέση: Τι είναι όλα αυτά; Και τι πρέπει να μάθεις για τον φανταστικό κόσμο που θέλεις να χαρτογραφήσεις.
  • Τι πρέπει να προσέξεις σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, αν αποφασίσεις να φτιάξεις χάρτη για κάποιον άλλο.

Κάθε δίωρο μάθημα θα περιλαμβάνει, θεωρεία και πρακτική εφαρμογή. Στο τέλος κάθε μαθήματος θα δύνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να σχεδιάσουν τα αντίστοιχα κομμάτια του χάρτη που διδάχτηκαν, σαν αποτέλεσμα αυτού, με το πέρας του εργαστηρίου ο κάθε συμμετέχων θα έχει στα χέρια του έναν φανταστικό χάρτη σχεδιασμένο στο χέρι, με απλά υλικά από τον ίδιο.

 

Για τα απαραίτητα υλικά θα ενημερωθείτε μέσω email δηλώνοντας συμμετοχή στο σεμινάριο.

 

Εισηγητής: Χρήστος Γ. Κούτσιανος

 

 

Αυτό το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί online.

 

Η πρώτη συνάντηση του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27/11 20:00-22:00.

 

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε επτά δίωρες συναντήσεις, κάθε Παρασκευή, 20:00-22:00 και το κόστος συμμετοχής είναι 60,0€ (55,0€ φοιτητών/ανέργων).