Φιλοσοφία: Πλάτωνας

Έναρξη: 01/04/2020 Λήξη: 29/04/2020

 

Το σεμινάριο έχει ως θέμα το έργο του Πλάτωνα, και συγκεκριμένα τις απόψεις που εκφράζει ο Σωκράτης σε μια σειρά από διαλόγους για έννοιες όπως η αλήθεια, η γνώση, η επιστήμη, και η σκέψη. Ο Σωκράτης θεωρείται πως ξεχωρίζει από τους προηγούμενους φιλοσόφους καθώς δεν παρουσιάζει ο ίδιος μια θεωρία αλλά επιχειρεί να εξετάσει αν στέκουν οι θεωρίες των άλλων. Όπως η μαία, προσπαθεί να φέρει στο φως την σύλληψη που έχει μέσα του ο συνομιλητής του, ενώ εκείνος υποστηρίζει οτι δεν μπορεί να γεννήσει κάτι δικό του.

 

Οι απόψεις του Σωκράτη στους διαλόγους θα παρουσιαστούν με στόχο να αποκτηθεί μια εξοικείωση και με τις συγκεκριμένες θεωρήσεις προηγουμένων διανοητών που απασχολούσαν αυτόν τον φιλόσοφο, οι οποίες ανήκουν σε φιλοσόφους όπως ο Παρμενίδης, ο Ηράκλειτος, ο Αναξαγόρας, και ο σοφιστής Πρωταγόρας. Άλλωστε το πλατωνικό έργο είναι σημαντική πηγή για τους προσωκρατικούς, καθώς τα περισσότερα από τα δικά τους έργα δεν έχουν επιβιώσει- ή επιβίωσαν μόνο μικρά τους τμήματα.

 

Ο Σωκράτης συχνά ολοκληρώνει τις συζητήσεις του υποδεικνύοντας οτι ελάχιστα είναι γνωστά, παρόλο που συχνά νομίζει κανείς οτι ξέρει κάτι που δεν ξέρει. Όμως υπάρχουν θέσεις στις οποίες εμμένει, και ίσως η κυριότερη από αυτές είναι η θεωρία των αρχετύπων, ή των ειδών. Εμείς θα εξετάσουμε πιο προσεκτικά τους διαλόγους “Παρμενίδης ή περί Διαλεκτικής”, “Θεαίτητος ή περί Επιστήμης”, και ένα μέρος της Πολιτείας, όπου αναφέρεται και η περίφημη αλληγορία των δεσμωτών στο σπήλαιο. Αναφορές θα γίνονται και σε άλλους διαλόγους, καθώς και σε συναφή έργα προσωκρατικών.

 

Στις τρεις συναντήσεις θα συζητηθούν:

Η αλληγορία του Σπηλαίου (Πολιτεία)

Παρμενίδης ή Περί Διαλεκτικής

Θεαίτητος ή Περί Επιστήμης

 

Εισηγητής: Κυριάκος Χαλκόπουλος

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε τρεις συναντήσεις, τις Τετάρτες 1/4, 8/4 & 29/4 18:30-20:00 και η συμμετοχή θα είναι 10,00 ευρώ.