Η Γέννηση των Θεών

Ένα ταξίδι στις απαρχές της θρησκείας

 

Το ταξίδι στις απαρχές των πρώτων θρησκειών είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε αν η αναζήτηση του θείου αρχίζει και τελειώνει ποτέ. Οι πρώτοι άνθρωποι δεν διέκριναν το ιερό από το μη ιερό και αντιμετώπιζαν καθετί με σεβασμό. Ό,τι τους περιέβαλλε είχε πνευματικότητα και ενέργεια: τα τοπία, τα ζωντανά πλάσματα, τα πετρώματα, οι πρόγονοι. Η στάση τους αυτή τους γέμιζε με σεβασμό για όλα όσα ήταν γύρω τους και μέσα τους. Δεν διέκριναν τον κόσμο με τις δικές μας κατηγορίες (λογικό-παράλογο, φυσικό-μεταφυσικό κλπ.).

Ο τρόπος θέασης των πρώτων ανθρώπων για το ιερό και το θείο μπορεί να μας διαφωτίσει και να μας ξεμπερδέψει από τις συμπληγάδες της σύγχρονης πολυπλοκότητας. Η απλότητα της ζωής τους κι η συνθετότητα της σκέψης τους μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε πιο ελεύθεροιτη σχέση μας με τον κόσμο.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους έχουν προσωπικές αναζητήσεις πάνω στην θρησκεία, την αρχαιολογία και την ανθρωπολογία και γενικά σε ανθρώπους που αγαπούν τη γνώση καιτην εσωτερική εμβάθυνση.

 

Ολοκληρώνοντας το σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις τους για τις θρησκείες του παρελθόντος και θα έχουν έρθει σε επαφή με μύθους, τέχνη και κοσμοθεωρίες άλλων πολιτισμών.

 

Οι ενότητες του μαθήματος θα είναι:

Ενότητα 1: Εισαγωγή: εξέταση χρονικού πλαισίου και πολιτισμικών ορίων: πώς ζουν οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και τι άλλαξε στη ζωή των γεωργών-κτηνοτρόφων.

Ενότητα 2: Τελετουργίες στην εποχή του λίθου (πριν την ίδρυση των πόλεων)

Ενότητα 3: Τελετουργίες αρχαίων Κελτών-δρυϊδών

Ενότητα 4: Τελετουργίες αφρικανικών φυλών

Ενότητα 5: Τελετουργίες Αβορίγινων Αυστραλίας

Ενότητα 6: Τελετουργίες Ινδιάνων Βορείου Αμερικής και Καναδά (Κρέε, Ινουίτ κλπ.)

Ενότητα 7: Τελετουργίες των κατοίκων των νησιών του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού (Πολυνησία, Ινδονησία)

Ενότητα 8: Τελετουργίες κατοίκων της Σιβηρίας

Ενότητα 9: Σύγκριση- συζήτηση και συμπεράσματα

 

 

Παράλληλες δραστηριότητες:

Κάθε μια από τις παραπάνω ενότητες θα εξεταστεί μέσα από  παραδείγματα και αναφορές στο έργο σημαντικών αρχαιολογικών ερευνών και ανθρωπολογικών παρατηρήσεων. Θα μελετάμε τα ίχνη που άφησαν άλλοι λαοί μέσα από την τέχνη και τους μύθους τους.

Μέσα από την σύγκριση και την συζήτηση, θα διερευνήσουμε τον τρόπο που οι αρχέγονοι και αρχαίοι λαοί συνάντησαν τους θεούς τους. Ο καθένας θα προσφέρει τα δικά του βιώματα και εμπειρίες.

Θα επισκεφτούμε μουσεία και θα παρακολουθήσουμε από κοντά (με εκδρομές) επιβιώσεις παλιών τελετουργιών σε σύγχρονες γιορτές (αναστενάρια, Άη Γιάννης Κλήδονας κλπ.)

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να γράψουν δικά τους κείμενα, μελετώντας μύθους, αρχαιολογικά ευρήματα και μορφές τέχνης που συνδέονται με τη λατρεία, όχι μόνο του παρελθόντος, αλλά και της δικής τους παράδοσης.

 

 

Ζητήματα-προβληματισμοί:

v  Η γέννηση του ιερού και των θεοτήτων

v  Οι διαφορές της λατρείας στις αρχαίες και αρχέγονες λατρείες από τις επίσημες θρησκείες. Πώς οι αρχέγονες θρησκείες συνδέονται με τη δική μας ζωή σήμερα;

v  Ιερό και μη ιερό: άγνωστο δίλημμα για τους αρχέγονους και αρχαίους πολιτισμούς

v  Τύποι θρησκευτικότητας

v  Ιερό και τρόπος ζωής: πώς συνδέονται μεταξύ τους;

v  Λαοί χωρίς ιστορία και λαοί με ιστορία

v  Σαμανισμός-μαγεία-τοτεμισμός-ανιμισμός

v  Ιερότητα και τέχνη

v  Ιερότητα και μνήμη

v  Μύθοι και λατρεία

v  Σύμβολα

v  Τρόποι λατρείας και ταφής (λατρεία των προγόνων, λατρείες γονιμότητας, θεότητες)

 

Εισηγήτρια: Αναστασία Καραβασιλείου

 

Η πρώτη συνάντηση του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13/11 στις 20:00-22:00.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε εννέα δίωρες συναντήσεις κάθε Τρίτη 20:00-22:00 και το συνολικό του κόστος είναι 130,00 ευρώ (120,00 φοιτητών/ ανέργων).