Η Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου (1917-1940)

Έναρξη: 10/01/2019 Λήξη: 07/03/2019

Εργαστήρι ιστορίας και δημιουργικής σύνθεσης: Η Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου (1917-1940)

 

Για ποιον λόγο θα είχε ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς τη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου; Τι σημαίνει Ιστορία; Μπορεί να βρει κανείς την ιστορική αλήθεια; Πώς μπορεί κανείς να εξετάσει τις πρωτογενείς πηγές;

 

Ο Μεσοπόλεμος αποτελεί μια από τις πιο ζωντανές περιόδους της πόλης. Στην περίοδο αυτή άλλαξαν η σύσταση του πληθυσμού, η ρυμοτομία της, τα κοινωνικά πρότυπα, οι οικονομικές συνθήκες και μεταμορφώθηκε σε σύγχρονο αστικό κέντρο.

Καθώς η Ιστορία δεν τελειώνει, ο κύκλος αυτός είναι μόνο μια αρχή.

Στην τελευταία συνάντηση θα συζητηθούν γενικότερα ζητήματα Ιστορίας, θα ανταλλαχθούν απόψεις για την πορεία του εργαστηρίου και θα συγκροτηθεί μια έκδοση, που θα περιλαμβάνει τα κείμενα των συμμετεχόντων.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους έχουν προσωπικές αναζητήσεις πάνω στην Ιστορία και γενικά σε ανθρώπους που αγαπούν τη γνώση, την κριτική σκέψη και την αναζήτηση του ιστορικού παρελθόντος και θα ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους. Ολοκληρώνοντας το σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις τους για τη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου, θα μπορούν να επεξεργάζονται πρωτογενείς πηγές, να αντιμετωπίζουν το παρελθόν και το παρόν κριτικά και να συνθέτουν σύντομα κείμενα.

 

Οι θεματικές ενότητες που θα εξεταστούν είναι:

Ενότητα 1: Η Θεσσαλονίκη στην εποχή του Μεσοπολέμου (1917-1940)

Ενότητα 2: Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης του Μεσοπολέμου: εργατικά σωματεία και κινήματα, κοινωνική διαφοροποίηση, η θέση της γυναίκας

Ενότητα 3: Ο άλλος/ξένος στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου (Έλληνες, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, πρόσφυγες της Μικράς Ασίας)

Ενότητα 4: Η τέχνη και η αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου

Ενότητα 5: Η εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου

Ενότητα 6: Τα αθλητικά σωματεία και ο κοινωνικός/πολιτικός τους ρόλος στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου

Ενότητα 7: Ο Τύπος στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου

Ενότητα 8: Συζήτηση περί Ιστορίας.

 

 

Εισηγήτρια: Αναστασία Καραβασιλείου

 

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη συνάντηση γνωριμίας του σεμιναρίου την Πέμπτη 10/1/2019 στις 18:00, όπου η εισηγήτρια θα σας μιλήσει για το πρόγραμμα του σεμιναρίου και θα λυθούν τυχόν απορίες.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ δίωρες συναντήσεις κάθε Πέμπτη 18:00-20:00 και το συνολικό του κόστος είναι 110,00 ευρώ (100,00 φοιτητών/ ανέργων)