Ισπανική γλώσσα και πολιτισμός

“Plus Ultra”, « παρά πέρα».

 

O σκοπός του σεμιναρίου Ισπανικής γλώσσας και πολιτισμού είναι η προσέγγιση του ισπανόφωνου κόσμου μέσα από την ισπανική γλώσσα. Τα ισπανικά αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των φυσικών ομιλητών της και των ομιλητών που τη διδάσκονται ως ξένη γλώσσα, όπως και ανάμεσα σε μη φυσικούs ομιλητές ως lingua franca. Αποτελούν τον φορέα και το μέσο για τη διάδοση και την επαφή με το πολυπολιτισμικό ισπανόφωνο περιβάλλον που εκτείνεται κυρίως σε δύο ηπείρους (Ευρώπη και Αμερική), αλλά και σε μικρότερο βαθμό σε δύο ακόμη (Αφρική και Ασία) και περιλαμβάνει πάνω από 20 χώρες.

 

Παράλληλα, η ισπανική γλώσσα αποτελεί το κατεξοχήν μέσο πρόσβασης στους αντίστοιχους πολιτισμούς: στην ιστορία, στη λογοτεχνία και την τέχνη τους. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν, να έρθουν σε επαφή και να μάθουν για τον ισπανόφωνο κόσμο μέσα από γλωσσικά μαθήματα με έμφαση στην πολιτισμική διάσταση, όπως εκδηλώνεται με την χρήση της ισπανικής γλώσσας για την επικοινωνία στην καθημερινή δραστηριότητα σε ισπανόφωνο περιβάλλον αλλά και τη γνώση εκείνων των πολιτισμικών στοιχείων που θα τους βοηθήσει να εμβαθύνουν στην κατανόηση του ισπανόφωνου κόσμου. 

 
Στην αρχαία ελληνική μυθολογία ο Ηρακλής ταξίδεψε στην μυθική Εσπερία για να κλέψει τα χρυσά μήλα από τον Κήπο των Εσπερίδων, έναν μυθικό κήπο που βρισκόταν στην σημερινή Ιβηρική Χερσόνησο στα όρια της οποίας υπάρχουν οι περίφημες Ηράκλειες Στήλες. Σε αυτή την μυθική χώρα σταυροδρόμι πολιτισμών και ιστορίας γεννήθηκε μια γλώσσα που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, όταν ο Κολόμβος ανακάλυψε αυτή την ήπειρο που θα ονομαζόταν αργότερα Αμερική.
 
Αν στην Ισπανία η παράδοση των πολιτισμών κόσμησε τα παλάτια των Αράβων που την κατέκτησαν με παραδεισένιους κήπους, οι Κονκισταδόρες άνοιξαν την πόρτα του μαγικού κήπου του Νέου Κόσμου από την Καλιφόρνια ως τη Γή του Πυρός. Σ’ αυτό τον μυστικό κήπο των μύθων, των κατακτήσεων, των χαμένων πολιτισμών μπορεί κάποιος να μπει μιλώντας μόνο μία γλώσσα. Πάνω από 20 χώρες σε δύο ηπείρους, σχεδόν 500 εκατομμύρια φυσικοί ομιλητές μοιράζονται σε μια πολυπολιτισμική γλωσσική οικογένεια.
 
Μεγάλοι συγγραφείς όπως οι Θερβάντες και Μάρκες και ποιητές όπως οι Λόρκα και Νερούδα εκφράστηκαν σ’ αυτή τη γλώσσα, ενώ καλλιτέχνες όπως οι Πικάσσο, Νταλί, Ριβέρα και Φρίντα Κάλο σημάδεψαν με τα έργα τους την τέχνη του πλανήτη. Μία γλώσσα, χιλιάδες πολιτισμοί. Έλατε στον μυστικό κήπο των ισπανικών για να συνομιλήσετε με τον κόσμο.
 
 
Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη συνάντηση γνωριμίας του σεμιναρίου την Τρίτη 3/10 στις 18:00, όπου ο εισηγητής θα σας μιλήσει για το πρόγραμμα του σεμιναρίου και θα λυθούν τυχόν απορίες.
 
Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη 18:00-20:00 και το κόστος του θα είναι 10,00 ευρώ για κάθε συνάντηση.