Λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου

Έναρξη: 08/02/2018 Λήξη: 05/04/2018

Τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου (16ος-20ος αι.)

 

Για τρεις χιλιετίες η Μεσόγειος και ειδικά το ανατολικό της τμήμα υπήρξε το πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο του κόσμου. Στο μεταίχμιο τριών ηπείρων, η περιοχή υπήρξε το λίκνο των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, και το σημείο που κατέληγαν οι εμπορικοί δρόμοι της Ανατολής. Το 15ο και 16ο αιώνα, οι οθωμανικές κατακτήσεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή έφεραν ολόκληρο το γεωγραφικό αυτό χώρο κάτω από μία εξουσία. Στους επόμενους αιώνες, η Μεσόγειος φιλοξένησε Οθωμανούς, Βενετούς, Έλληνες, Ρώσους, Γάλλους και λοιπούς Ευρωπαίους, έμπορους, πειρατές και ταξιδιώτες. Εκεί που η θάλασσα συναντούσε την ενδοχώρα αναπτύχθηκαν τα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου, με τον πολύχρωμο και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα τους να τροφοδοτείται από τις διασπορικές κοινότητες Ελλήνων και Εβραίων, Οθωμανούς αξιωματούχους και γενίτσαρους, Άραβες και Σλάβους της ενδοχώρας, Ευρωπαίους μοιρασμένους στις επιμέρους παροικίες τους.

Ο παρών κύκλος σεμιναρίων θα παρουσιάσει τους συμμετέχοντες την ιστορία ακριβώς αυτών των λιμανιών, που σφράγισαν την ιστορία τόσο του ελληνισμού όσο και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Η δομή του κύκλου αυτού θα είναι οργανωμένη γεωγραφικά, καλύπτοντας όλα τα σημαντικά λιμάνια των ακτών της ανατολικής Μεσογείου, και χρονολογικά, ξεκινώντας από την εποχή της ακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (16ος αι.) και φτάνοντας μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν οι πολιτικές και οικονομικές αλλαγές που προκάλεσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησαν και στο σταδιακό μαρασμό των εν λόγω λιμανιών.

 

Προτεινόμενες θεματικές επιμέρους σεμιναρίων:

Η Κωνσταντινούπολη του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή και η τυπολογία της οθωμανικής πόλης.

Η Σμύρνη ως παράθυρο προς τη Δύση και η άνθηση του διαμετακομιστικού εμπορίου.

Η Οδησσός και το όνειρο της Μεγάλης Αικατερίνης.

Τα λιμάνια του Δούναβη και το εμπόριο της Μαύρης Θάλασσας.

Η Αλεξάνδρεια επί Μωχάμεντ Άλη και η συνάντηση του ισλαμικού κόσμου με τη νεοτερικότητα.

Η Βυρηττός, το «Παρίσι της Ανατολής», και η αναγέννηση του αραβικού έθνους.

Η Τεργέστη, το κύριο λιμάνι της Αδριατικής και της αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

Η Θεσσαλονίκη, οι εξελίξεις στη Μακεδονία και η επανάσταση των Νεότουρκων.

 

Εισηγητής: Σωτήρης Δημητριάδης

 

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη συνάντηση γνωριμίας του σεμιναρίου την Πέμπτη 8/2 στις 18:30, όπου ο εισηγητής θα σας μιλήσει για το πρόγραμμα του σεμιναρίου και θα λυθούν τυχόν απορίες.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ τρίωρες συναντήσεις μία φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη 18:30-21:30 και το συνολικό του κόστος θα είναι 140,00 ευρώ (125,00 φοιτητών/ ανέργων)