Λογοτεχνία και Ψυχικές Κατασκευές

Έναρξη: 10/03/2020 Λήξη: 07/04/2020

Ο καλλιτέχνης προβάλει, ασυνείδητα, στο έργο του στοιχεία από τον ψυχισμό του. Από την άλλη, ο αναγνώστης “βλέπει” και κατανοεί το έργο μέσα από την δική του υποκειμενικότητα.

 

Στις συναντήσεις της ομάδας φιλοδοξούμε μέσα από την επί τόπου ανάγνωση αποσπασμάτων λογοτεχνικών έργων να “τοποθετηθούμε” ψυχικά. Ο καθένας, ως κοινός αναγνώστης, καλείται να εκφραστεί και να νοηματοδοτήσει σημεία που κάτι πυροδοτούν σε αυτόν. Αυτή η “τοποθέτηση” αποτελεί και την δική του προσωπική ψυχική κατασκευή. Συγκεκριμένα, στην αρχή κάθε ώρας θα διαβάζεται ένα επιλεγμένο απόσπασμα από την πεζογραφία ή την ποίηση, και στη συνέχεια ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες θα τοποθετείται στις διερευνητικές ανοιχτές ερωτήσεις που θα τίθενται, όπως για παράδειγμα “τι σας έκανε εντύπωση”, “ποια εικόνα σας έμεινε στο μυαλό”, “τι θα σχολιάζατε”. Αυτές οι αναφορές θα μπορούν να τροφοδοτήσουν έναν νέο κύκλο τοποθετήσεων με πιο προσωπικά στοιχεία ή εικόνες από την καθημερινή ζωή.

 

Η ομάδα προσφέρει μια ευκαιρία για έκφραση και εξωτερίκευση εσωτερικών ανησυχιών, μέσω της δημιουργικής ενασχόλησης μας με τα λογοτεχνικά αποσπάσματα. Ταυτόχρονα, αυτή η βιωματική επαφή με την λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για πιο ουσιαστική κατανόηση και εμπλοκή μαζί της. Τα παραπάνω συντελούν προς την αύξηση της αυτογνωσίας μας.

 

Η ομάδα απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να έρθουν μέσω της λογοτεχνίας σε επαφή με εσωτερικές πτυχές του εαυτού τους και να τις εκφράσουν. Καμία ειδική γνώση ή εμπειρία δεν είναι απαραίτητη.

 

Εισηγητής: Βασίλης Παπαδόπουλος

 

 

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη συνάντηση γνωριμίας του σεμιναρίου, το Τρίτη 10/3 στις 20:00, όπου ο εισηγητής θα σας μιλήσει για το πρόγραμμα του σεμιναρίου και θα λυθούν τυχόν απορίες.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις δίωρες συναντήσεις, κάθε Τρίτη 20:00-22:00 και το συνολικό του κόστος θα είναι 50,00 ευρώ (45,00 φοιτητών/ ανέργων)