Νοηματική Γλώσσα & κουλτούρα κωφών

Έναρξη: 25/10/2018 Λήξη: 20/12/2018

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες και σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την κοινωνία τον κωφών και τους τρόπους με τους οποίους αυτή λειτουργεί.

 

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να εξοικειωθούν τα άτομα με αυτή την ιδιαίτερη γλώσσα αλλά και με την κουλτούρα και την κοινωνία των κωφών ατόμων. Το να καταφέρει κάποιος να μάθει μία ξένη γλώσσα, σημαίνει ότι κατανοεί και υιοθετεί τον αντίστοιχο πολιτισμό.

Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα είναι η φυσική γλώσσα της κοινότητας των κωφών στην Ελλάδα. Είναι μία γλώσσα πλήρης η οποία είναι δυνατό να μελετηθεί και να αναλυθεί μεμονωμένα. Αυτό που κάνει ιδιαίτερη τη νοηματική γλώσσα είναι ότι δεν είναι προφορική αλλά οπτικοκινητική. Η έκφραση αυτή υλοποιείται με την κίνηση των χεριών, μια κάποια κίνηση του σώματος ενώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η έκφραση του προσώπου. Η γνώση και η χρήση της νοηματικής γλώσσας δεν είναι η μόνη προϋπόθεση προκειμένου να ενταχθεί ένα άτομο στην κοινότητα των κωφών. Ο σεβασμός της κουλτούρας των κωφών αποτελεί μία εξίσου σημαντική  προϋπόθεση.

 

Η ΕΝΓ( Ελληνική Νοηματική Γλώσσα) δεν αναπαριστά την ομιλούμενη ελληνική γλώσσα, όπως είναι δηλαδή η γραπτή γλώσσα και η οποία είναι σε θέση να αποδώσει εκφράσεις της ομιλούμενης γλώσσας. Η νοηματική γλώσσα είναι χρήσιμη προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία με τα κωφα άτομα. Αυτό μάλιστα τονίζεται και από τον Σωκράτη στο διάλογο με τον Ερμογένη (έργο του Πλάτωνα “Κρατύλος”).

 

Το όφελος που θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες είναι ότι η νοηματική γλώσσα αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνίας ξεχωριστό και πρωτότυπο ο οποίος δίνει μία άλλη διέξοδο στο σώμα προκειμένου να εκφραστεί. Τέλος μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα είναι πλουσιότερη σε γνώση και επίσης θα έχουν βοηθηθεί ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μία ισότιμη επικοινωνία ανάμεσα στους ακούοντες και στους μη ακούοντες.

 

Εισηγήτρια: Στέλλα Σάββα

 

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη συνάντηση γνωριμίας του σεμιναρίου την Πέμπτη 25/10 στις 18:00, όπου η εισηγήτρια θα σας μιλήσει για το πρόγραμμα του σεμιναρίου και θα λυθούν τυχόν απορίες.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ δίωρες συναντήσεις κάθε Πέμπτη 18:00-20:00 και το συνολικό του κόστος θα είναι 80,00 ευρώ (70,00 φοιτητών/ ανέργων)

Συμμετοχή

Κατηγορίες σεμιναρίων

Εκδηλώσεις