Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι

Έναρξη: 19/04/2017 Λήξη: 03/05/2017

Από την Μίλητο ως την Αθήνα

 

Η φιλοσοφία συνήθως θεωρείται πως αρχίζει με τον Θαλή τον Μιλήσιο. Αναπτύσσεται στις ελληνικές πόλεις, στην Ιωνία, τα νησιά όπως η Σάμος, τις αποικίες της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας, τα Άβδηρα της Θράκης, και αργότερα φτάνει – με αφορμή την ήττα των περσικών εισβολών, και την ακόλουθη νίκη των Αθηναίων στην Μικρά Ασία που τους εξασφαλίζει την πρώτη τους αυτοκρατορία – στο λεγόμενο "Κλεινόν Άστυ", την περίοδο του Περικλή.

Στις συναντήσεις μας θα αναφερθούν συνοπτικά οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι, και οι έννοιες που αποδίδονται σε αυτούς. Έννοιες που εξακολουθούν να είναι βασικές στον χώρο της σκέψης. Μερικές από τις γνωστές στην καθομιλουμένη είναι "το θεώρημα, το άπειρο, το άτομο, η άπειρη ακολουθία, το σημείο, το κενό", ενώ πιο εξειδικευμένες είναι "το αντικείμενο καθεαυτό, το ένα, η ουσία, η διαρκής ροή, η παντοτινή ακινησία".

 

Οι φιλόσοφοι που θα αναφερθούν κυριότερα είναι ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος, ο Πυθαγόρας, ο Ηράκλειτος, ο Παρμενίδης και ο Ζήνωνας, ο Δημόκριτος, και ο Πρωταγόρας, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μνεία σε άλλους προσωκρατικούς (Αναξιμένης, Μέλιτος, Εμπεδοκλής, Αναξαγόρας) αλλά και παραπομπές σε μερικά έργα του Πλάτωνα, ως συμπληρωματικές πηγές για τους προσωκρατικούς.

 

-Οι παραδόσεις/συναντήσεις συνοδεύονται από τα κείμενα του προγράμματος, τα οποία υπάρχουν και σε ηλεκτρονική μορφή.

 
Το σεμινάριο είναι δωρεάν και η πρώτη του συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19/4 στις 18:00.

Κατηγορίες σεμιναρίων

Εκδηλώσεις