Online Εργαστήριο Δημιουργικής Εκφραστικής γραφής

Ο βιωματικός κύκλος σεμιναρίων δημιουργικής-εκφραστικής γραφής, έχει ως βασικό στόχο, μέσα από διάφορες τεχνικές και ασκήσεις να δώσει  στην  ομάδα που θα συσταθεί τη δυνατότητα να εκφράσει δημιουργικά, σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα μέσω της τέχνης της γραφής.

Η εκφραστική γραφή βοηθά το άτομο να αποτυπώσει τις σκέψεις του σε ένα χαρτί, ώστε να επεξεργαστεί και να κατανοήσει καλύτερα, διαβάζοντας και ακούγοντας, αυτά τα οποία έχει γράψει. Ο κύριος σκοπός της εκφραστικής γραφής είναι να έρθει το άτομο σε επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο, χωρίς απαραίτητα να σταθούμε στην καλλιτεχνική αισθητική των γραπτών του.

 

 

Πως η δημιουργία θεραπεύει;

Αρχικά, η τέχνη της γραφής, δίνει τη ευκαιρία σε άτομα που δυσκολεύονται να εκφραστούν λεκτικά, να εξωτερικεύσουν συναισθήματα και σκέψεις.Η δημιουργία συντελεί στην παραγωγικότητα του ατόμου, του δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψει πτυχές του εαυτού του και αποτελεί κινητήριος δύναμη για να εκφραστεί μέσω της τέχνης. Η δημιουργικότητα ολοκληρώνει το άτομο, ψυχικά και πνευματικά. Έτσι λειτουργεί θεραπευτικά καθώς καλύπτει εσωτερικές ανάγκες.

Η ενασχόληση με την τέχνη της γραφής δίνει στο άτομο την ευκαιρία να δημιουργήσει με υλικό από τα προσωπικά του βιώματα και τον εσωτερικό του κόσμο. Το κίνητρο της δημιουργίας λειτουργεί θεραπευτικά, καθώς ολοκληρώνει το "εγώ" του δημιουργού ενώ "γεννά" κάτι προσωπικό, δημιουργεί δηλαδή κάτι από το μηδέν. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του και η ψυχολογία του γενικότερα. Παρακινεί το άτομο να ενεργοποιήσει αισθήσεις και καλλιτεχνικές ευαισθησίες.

 

Ομάδα γραφής

 

Σκοπός της σύστασης μιας ομάδας δημιουργικής γραφής είναι να εξερευνήσουμε την θεραπευτική πλευρά της δημιουργίας, της έκφρασης συναισθημάτων και βιωμάτων μέσω της γραφής και της τέχνης, της εκτόνωσης και του πειραματισμού. Θα ενισχυθεί ο δεσμός της ομάδας η οποία μοιράζεται, συν-δημιουργεί, εξωτερικεύει, ακούει χωρίς να κρίνει και μαθαίνει ο ένας απ' τον άλλον . Η δυναμική της ομάδας λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στο "μέσα" και στο "έξω" του κάθε μέλους της. Έτσι η ομάδα αποτελεί ένα χώρο ελεύθερο και ανοιχτό για ιδέες, σκέψεις και αλληλεπίδραση και οι συναντήσεις χαρακτηρίζονται από διαλλεκτικότητα και ομαδικό πνεύμα.

Ο ρόλος του εισηγητή θα είναι αυτός του εμψυχωτή και όχι του διδάσκοντα. Μέσα από τις συναντήσεις θα μοιραστούμε τη γνώση, θα εξερευνήσουμε ερωτήματα και θα λύσουμε απορίες, θα ανακαλύψουμε και θα πειραματιστούμε στο κόσμο της τέχνης, ως μια ομάδα.

 

Απευθύνεται σε παιδαγωγούς, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές, συγγραφείς,  καλλιτέχνες, και σε όποιον/α επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την δημιουργική γραφή ως εκφραστικό εργαλείο στην προσωπική του δραστηριότητα/εργασία καθώς και σε όσους/ες θέλουν να εκφραστούν μέσω της τέχνης της "γραφής".

 

Στο συγκεκριμένο κύκλο σεμιναρίων θα γίνει αναφορά  στις διάφορες μορφές δημιουργικής γραφής και θα ασχοληθούμε μεμονωμένα με κάθε μία, μέσω ασκήσεων και δημιουργικών τεχνικών. Σκοπός είναι να γνωρίσουν τα μέλη της ομάδας, όλα τα είδη γραφής και να καταλήξει ο καθένας στο τρόπο που του κινεί το ενδιαφέρον και του ταιριάζει να εκφραστεί. Θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία, για αυτό σε κάθε συνάντηση θα υπάρχει χρόνος για πειραματισμό και ελεύθερο γράψιμο. Επιπλέον πέρα από το βασικό σκελετό των συναντήσεων, το πλαίσιο θα είναι ευέλικτο να διευρυνθεί ανάλογα από τις διαθέσεις και τις ανάγκες που θα προκύψουν από την ομάδα που θα συσταθεί.

 

  • Ποίηση: Παίζοντας με το μέτρο. Χαϊκού, Λιμερίκ και ψηφιακή ποίηση.
  • Πεζό/Λογοτεχνία: Το ταξίδι στο χρόνο ενός λογοτεχνικού ήρωα. Εθνογραφικός λόγος. Λογοτεχνία και ανθρωπολογία. Λογοτεχνία και ιστορία.
  • Σενάριο: Φιλμικό κείμενο, δομή και ανάλυση. Γράφω το δικό μου σενάριο.
  • Θέατρο: Από το χαρτί στο σανίδι. Μεταφορά λογοτεχνικών κειμένων στο θέατρο. Θεατρικό παιχνίδι- αυτοσχεδιασμού. Θέατρο του καταπιεσμένου- Μποάλ.
  • Μουσική: Ρίμες και ποίηση. Η ιστορία ενός τόπου μέσα από την μουσική. Στιχουργία και ιστορία.
  • ΖωΓΡΑΦική: Εικονό-ιστορίες. Ψηφιακή αφήγηση. Εικονογράφηση παραμυθιού. Η αφήγηση μέσα από τις εικόνες
  • Παραμύθι: Η τέχνη του παραμυθά/της αφήγησης. Λαογραφικά παραμύθια. Βιωματικά παραμύθια, μετεφέροντας ένα αληθινό γεγονός στον κόσμο του παραμυθιού.

 

 

Εισηγήτρια: Λία Γεροπούλου

 

Online: Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί online μέσω της πλατφόρμας zoom.

  

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ δίωρες συναντήσεις κάθε Τετάρτη 20:00-22:00 και το συνολικό του κόστος θα είναι 70,00 ευρώ (60,00 φοιτητικό/ ανέργων)