Online Υγεία & Πρόληψη

Έναρξη: 04/10/2021 Λήξη: 28/02/2022

 

Το αν θα ασθενήσουμε ή όχι φαίνεται να μπορεί να ελεγχθεί μέσω κάποιων επιλογών που κάνουμε.

 

Η διατήρηση της καλής μας υγείας εξαρτάται από παράγοντες:

- Γενετικούς . Το γενετικό μας φορτίο, δηλαδή τα γονίδια που κληρονομούμε από τους προγόνους μας και ευθύνονται για την προδιάθεσή μας σε κάποια νοσήματα.

- Περιβαλλοντολογικούς. Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

- Συμπεριφορικούς. Οι επιλογές που κάνουμε και οι συμπεριφορές που υιοθετούμε  μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο αν κάποια ασθένεια θα εκφραστεί το γενετικό μας υλικό.

 

Στο σεμινάριο αυτό, θα εξετάσουμε τους περιβαλλοντικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε, ώστε μέσω της γνώσης που θα αποκτήσουμε να κάνουμε τις επιλογές που ευνοούν την διατήρηση της καλής μας υγείας.

  

Θεματικές:

 

 

Κάπνισμα, παθητικό κάπνισμα & επικινδυνότητα.

 

Τί είναι το κάπνισμα; Μία απολαυστική συνήθεια; Μία καταναγκαστική συνήθεια; Μία απόλαυση της ζωής; Μία απλή συνήθεια; Ένα δημοκρατικό δικαίωμα, ή εθισμός;

 

Οι περισσότεροι καπνιστές δεν θυμούνται γιατί άναψαν το πρώτο τους τσιγάρο. Επίσης, δεν θυμούνται την γεύση του πρώτου τσιγάρου ή το θυμούνται ως μία απαίσια εμπειρία. Τότε γιατί συνεχίζει να καπνίζει κάποιος; Πώς έχει συνδέσει το κάπνισμα με όλες τις ζωτικές του ανάγκες; Γιατί τον πιάνει πανικός όταν δεν έχει τσιγάρα; Πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα και γιατί; Πόσο κακό κάνει ο καπνός του τσιγάρου στους γύρω μας;

 

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα εξετάσουμε σ΄αυτήν τη συνάντηση.

 

 

Άγχος και τεχνικές χαλάρωσης.

 

Η καθημερινότητα των ανθρώπων στα αστικά κέντρα είναι πιεστική, απαιτητική και περιοριστική. Ο τρόπος ζωής μας αυξάνει το άγχος το οποίο σε πολλές περιπτώσεις γίνεται χρόνιο και υποσκάπτει το επίπεδο της ζωής μας και της υγείας μας.

 

Είναι λοιπόν σημαντικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα επίπεδα του άγχους μας. Σ΄αυτήν τη συνάντηση θα μάθουμε κάποιες χρήσιμες τεχνικές διαχείρισης.

 

 

Παχυσαρκία: δεν είναι θέμα αισθητικής.

 

Τα λίγα παραπάνω κιλά που πήραμε στην καραντίνα, το καλοκαίρι ή μετά τις γιορτές μας απασχολούν πολύ. Κυρίως ανησυχούμε για την εικόνα του σώματός μας με τα παραπάνω κιλά, για την αισθητική του θέματος δηλαδή.

 

Η παχυσαρκία ωστόσο είναι και ένα σοβαρό θέμα υγείας, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, κι όχι μόνο, στον δυτικό κόσμο. Τί ακριβώς όμως είναι η παχυσαρκία; Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο; Γιατί είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα υγείας; Πώς το αντιμετωπίζουμε;

 

 

Αέριοι ρύποι και οι επιπτώσεις στην υγεία μας/Προφυλάξεις.

 

Χωρίς τροφή και νερό επιζούμε για κάποιο διάστημα, χωρίς αέρα, μόλις μερικά λεπτά!

 

Ποιά είναι η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους που ζούμε; Πόσο σημαντικός είναι ο καθαρός αέρας; Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται; Πόσο επηρεάζει την υγεία μας; Τί μέτρα προφύλαξης μπορούμε να πάρουμε; 

 

 

Υγιεινή διατροφή και διατήρηση σωματικού βάρους.

 

Τί είναι υγιεινή διατροφή; Τί πρέπει δηλαδή να τρώμε για να βοηθήσουμε το σώμα μας να μείνει υγιές; Τί είναι η μεσογειακή διατροφή και πώς προέκυψε; Ποια είναι τα συστατικά της; Ποιο είναι το φυσιολογικό βάρος και πώς το υπολογίζουμε; Είναι το σωματικό βάρος ο μόνος δείκτης υγειάς;

 

 

Το νερό και η υγεία μας.

 

Όλοι ξέρουμε ότι το νερό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την ίδια την ύπαρξή μας. Γεννιόμαστε μέσα σ΄αυτό, το σώμα μας αποτελείται κυρίως από αυτό και είναι σημαντικό να καταναλώνουμε καλής ποιότητας και αρκετής ποσότητας νερό για να παραμείνουμε υγιείς.

 

Εδώ θα δούμε κάποια δεδομένα για την προέλευση του νερού, την καθαρότητά του και από τί παράγοντες επηρεάζεται.

 

Τί είναι μεταλλικό νερό, τί εμφιαλωμένο; Πόσο ασφαλή είναι αυτά αλλά και το νερό της βρύσης, και των πηγών; Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε καθαρό νερό για κατανάλωση και να διασφαλίσουμε την υγεία μας;

 

 

Διατροφή και καρκίνος.

 

Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου των ανθρώπων παγκοσμίως.

 

Ποιοι είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες; Τί μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη; Η διατροφή παίζει κάποιο ρόλο στην προφύλαξη από τον καρκίνο; Πόσο σημαντικός είναι αυτός ο ρόλος; Ποιες είναι οι κατηγορίες των τροφίμων που βοηθούν στην ανάπτυξη του καρκίνου και ποιες στην καταστολή του;

 

Αυτά κι άλλα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν σ'αυτήν τη συνάντηση.

 

 

Συμπληρώματα διατροφής.

 

Φτάσαμε λοιπόν εκεί που θέλαμε, στις προηγμένες δυτικές κοινωνίες. Δεν υπάρχει πλέον ο φόβος της πείνας, της έλλειψης της τροφής και μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας ό,τι επιθυμούμε, όποτε το επιθυμούμε και από όποιον τόπο επιθυμούμε. Η τροφή δεν είναι  απλώς επαρκής, έχουμε πλεόνασμα.

 

Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός σε σχέση με την ποιότητα της και την θρεπτική της αξία. Συχνά ακούμε ότι είμαστε η κοινωνία που πάσχει ταυτόχρονα από παχυσαρκία και υποσιτισμό.

 

΄Εχουν τα τρόφιμα την θρεπτική αξία που θέλουμε; Αν τρεφόμαστε με ό,τι υπάρχει στην αγορά καλύπτουμε τις διατροφικές μας ανάγκες; Πόσο χρήσιμα είναι τα συμπληρώματα διατροφής για να καλύψουν τα κενά στην διατροφή μας; Αν πρέπει να πάρουμε συμπληρώματα, πώς επιλέγουμε τι θα προμηθευτούμε;

 

 

Υπερτροφές.

 

Τα super foods είναι στην καθημερινότητά μας. Ακούμε συνεχώς γι' αυτά και συνήθως τα ταυτίζουμε με κάποια εξωτική προέλευση. Είναι όμως έτσι; Τι κάνει ένα τρόφιμο υπερτρόφιμο; Πόσο σημαντική είναι η κατανάλωσή τους για ισορροπημένη υγεία;

 

 

Νεοφανή και λειτουργικά τρόφιμα.

 

Τί είναι τα νεοφανή και τι τα λειτουργικά τρόφιμα;  Είναι φυσικά προϊόντα ή αποτέλεσμα της βιομηχανίας τροφίμων;

 

Ποια η λειτουργία τους και η χρησιμότητά τους στην υγεία μας; Τα χρειαζόμαστε και πόσο;

 

 

Τα χημικά στο σπίτι μας.

 

Έχει ειπωθεί ότι το σύγχρονο σπίτι μοιάζει με χημικό εργαστήριο. Η χημική βιομηχανία παρασκευάζει πλήθος προϊόντων για κάθε ανάγκη που έχουμε στο νοικοκυριό μας: Απορρυπαντικά με χρώματα κι αρώματα, καθαριστικά για κάθε χρήση, προϊόντα προσωπικής περιποίησης κλπ.

 

Πόσο ακριβά πληρώνουμε αυτή την παραγωγή; Πόσο όλα αυτά επιβαρύνουν την τσέπη και την υγεία μας;

 

Αυτά τα θέματα θα εξεταστούν σ΄αυτήν τη συνάντηση.

 

 

Τα φάρμακα και η υγεία μας.

 

Η ανάπτυξη φαρμάκων έδωσε την δυνατότητα στο ανθρώπινο είδος να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα πολλές ασθένειες, να μειώνει την ταλαιπωρία απ΄αυτές αλλά και να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης.

 

Πολλές φορές όμως φτάνουμε στο άλλο άκρο και η πολυφαρμακία γίνεται επικίνδυνη  για την ζωή μας. Εδώ θα δούμε την λειτουργία των φαρμάκων και με ποιο τρόπο η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία μας. Θα εξετάσουμε τις έννοιες: ένδειξη, παρενέργειες, αλληλεπίδραση, φαρμακοεπαγρύπνηση.

 

 

Το μικροβίωμα κι ο ρόλος του στην υγεία μας.

 

Το σώμα μας περιέχει έναν μεγάλο αριθμό μικροβιακών πληθυσμών που έχουν εξελιχθεί στην πορεία των χρόνων σε μία συνεργατική συμβίωση με εμάς. Ο ρόλος τους που ιδιαίτερα στο έντερο  ερευνάται με μεγάλη ένταση τα τελευταία χρόνια φαίνεται να είναι πολύ σημαντικός, τόσο στην δυνατότητα απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών της τροφής μας, όσο και στην καλή μας υγεία και την ισορροπία της.

 

Σ΄αυτή τη συνάντηση, θα εξετάσουμε τους τρόπους που μέχρι τώρα γνωρίζουμε να επιτυγχάνεται αυτό.

 

 

Επιδημίες, πανδημίες.

 

Θα αποσαφηνίσουμε τους όρους, θα δούμε ιστορικά τους λόγους που προέκυψαν και τί προβλέπεται να συμβεί, θα εξετάσουμε τις πολιτικές δημόσιας υγείας που καθορίζουν την διαχείρισή τους και θα μιλήσουμε για πρόληψη των επιδημιών.

 

 

Μπλε ζώνες και τι μπορούμε να ωφεληθούμε από την μελέτη τους.

 

Οι μπλέ ζώνες είναι κάποιες περιοχές του πλανήτη στις οποίες οι άνθρωποι όχι μόνο ζούν τουλάχιστον μια δεκαετία περισσότερο από τον μέσο όρο του προσδόκιμου επιβίωσης στον δυτικό κόσμο, αλλά είναι υγιείς και δραστήριοι μέχρι το τέλος της ζωής τους. Η μελέτη των συνηθειών των κατοίκων στις μπλέ ζώνες μπορεί να μας δώσει κάποιες κατευθυντήριες και να ενσωματώσουμε στη ζωή μας τα σημαντικά συμπεράσματα που προέκυψαν.

 

 

Γενετικώς τροποποιημένα φυτά και τρόφιμα.

 

Θα εξετάσουμε τί είναι τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά και τρόφιμα, τί ωφέλειες έχουν και ποιους κινδύνους φέρνει η ευρεία χρήση και εισαγωγή τους στο διαιτολόγιο μας.

 

 

Εισηγήτρια: Δέσποινα Σαχπαζίδου

 

Online και δωρεάν σεμινάριο στον Κήπο μέσω της πλατφόρμας zoom. Kάθε Δευτέρα 17:00-19:00 και κάθε Τρίτη 12:00-14:00.

 

Η πρώτη συνάντηση του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4/10 στις 17:00.