Πειραματισμοί στη Φυσική

Έναρξη: 13/02/2018 Λήξη: 27/03/2018

Εργαστήρι Φυσικής για ενήλικες

 

 

Ποια φυσικά φαινόμενα παρατηρούμε σε ένα περίπατο, πώς η επιστήμη εφαρμόζεται στην τέχνη και  πόση χημεία είναι κρυμμένη στην κουζίνα μας? Η καθημερινότητα και η φύση θα μας παρέχουν τα ερεθίσματα για την εισαγωγή στον επιστημονικό τρόπο σκέψης, τον πειραματισμό  και την ανίχνευση επιστημονικών θεωριών.

 

Το εργαστήριο δεν αποτελεί ένα τυπικό μάθημα φυσικής αλλά έχει συμμετοχικό χαρακτήρα. Απευθύνεται σε όσες και όσους θέλουν να ικανοποιήσουν την περιέργεια για τον κόσμο γύρω τους,να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και να μοιραστούν κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες γύρω ζητήματα της επιστήμης.

 

Σε κάθε συνάντηση οι συμμετέχοντες εξερευνούν ένα πεδίο της φυσικής, κατανοούν τις έννοιες χωρίς να γίνεται χρήση πολύπλοκων- έως καθόλου- μαθηματικών, εφαρμόζουν τις ιδέες τους και μελετούν φυσικά φαινόμενα με handson δραστηριότητες κάνοντας χρήση πειραματικών διατάξεων και κατασκευών. Ενδεικτικά οι θεματικές που θα ακολουθήσουμε είναι:

 

Μηχανική: Και όμως κινείται!

Η γη κάτω από τα πόδια μας.

Ιδιότητες της Ύλης:

Στερεά, υγρά, αέρια και άλλα πλάσματα…

Ηλεκτρισμός και Μαγνητισμός:

Η μυστική νομοταξία του αόρατου

Σύγχρονη φυσική:

Κβαντομηχανική και πυρηνική φυσική

Θερμοδυναμική:

Θα επιλέγατε την τάξη ή την αταξία;

Χημεία στην κουζίνα:

Τελικά, το νερό βράζει γρηγορότερα αν κλείσω το καπάκι?

Σχετικότητα και αστροφυσική:

Πως τα άστρα γεννιούνται και παθαίνουν?

Οπτική: Φως και Χρώματα.

Συλλογισμοί στο ηλιοβασίλεμα.

 

 

Στα πλαίσια του εργαστηρίου, θα πραγματοποιηθούν συλλογικές επισκέψεις σε χώρους επιστημονικού ενδιαφέροντος όπως το Αστεροσκοπείο Α.Π.Θ. και το Μουσείο Τεχνολογίας.

 

Εισηγήτρια: Εύη Ουγιάρου

 

 

Το πρώτο μάθημα του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13/2 στις 20:00-22:00.

 

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε έξι δίωρες συναντήσεις και το συνολικό του κόστος θα είναι 80,00 ευρώ (70,00 φοιτητών/ ανέργων)