Πολιτική και Θρησκεία στην Ευρώπη στη Νεοτερικότητα και τη Μετανεοτερικότητα

Έναρξη: 08/05/2019 Λήξη: 10/07/2019

Ο στόχος του σεμιναρίου είναι να διερευνήσει τις σχέσεις του θρησκευτικού φαινομένου με την πολιτική ιδεολογία. Η ανάλυση θα επικεντρωθεί στη διαδικασία εκκοσμίκευσης, δηλαδή του χωρισμού κράτους και εκκλησίας, πολιτικού και θρησκευτικού, όπως αυτή προωθήθηκε στην Ευρώπη μετά την εποχή της Μεταρρύθμισης και των θρησκευτικών πολέμων. Ιδιαίτερα θα επιμείνει στο πως επέδρασε η τελευταία στους εκπροσώπους των ιστορικών θρησκειών που συμβίωναν στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή στον Ιουδαϊσμό, στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, και στο Ισλάμ.

 

Παράλληλα κρίνεται αναγκαία η προσέγγιση θεωρητικών κειμένων του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού (όπως των Τόμας Χομπς, Τζων Λοκ, Ζαν Ζακ Ρουσώ, Γκέοργκ Φ. Χέγκελ, Καρλ Μαρξ, Μαξ Βέμπερ κ.α) που μας δίνουν μια πανοπτική εικόνα της πορείας προς την εκκοσμίκευση αλλά και των εσωτερικών αντιφάσεών της.

 

Εισηγητής: Δημήτρης Σταματόπουλος

 

Η πρώτη συνάντηση του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13/2 στις 20:00

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε δέκα διομισάωρες συναντήσεις, κάθε Τετάρτη 20:00-22:30 και το συνολικό του κόστος θα είναι 150,00 ευρώ (135,00 φοιτητών/ ανέργων)

Συμμετοχή

Κατηγορίες σεμιναρίων

Εκδηλώσεις