Ψυχολογία & Διαλογισμός

Mindfulness / Απλή φιλοσοφία ζωής και τεχνικές

 

Γιατί Διαλογισμός και για ποιόν; Τα τελευταία χρόνια ακούγεται παντού ο διαλογισμός σαν απάντηση στα περισσότερα προβλήματα της ζωής που έχει επιλέξει ο σύγχρονος άνθρωπος. Σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο. Ο διαλογισμός mindfulness είναι σαν ένας Ελβετικός σουγιάς για την αυτογνωσία. Έχει κάτι για τους περισσότερους. Για όσους το άγχος έχει γίνει δυσλειτουργικό, για όσους μοιάζουν χαμένοι σ’ έναν στρόβιλο ανησυχιών απ’ την αυγή ως τη δύση, για όσους δυσκολεύονται να αποδεχτούν και δεν βρίσκουν πια χαρά στη μικρή καθημερινότητα.

Αυτό το πρόγραμμα υπόσχεται να σας μάθει μια σειρά διαλογιστικών ασκήσεων, σε επίπεδο αρχαρίου, που μπορεί να σας βοηθήσουν με τους εξής τρόπους:

  • Μείωση άγχους

  • Αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης

  • Ικανότητα να ερχόμαστε στο εδώ και τώρα και να ακούμε τις αισθήσεις μας.

  • Δεξιότητες αυτό-ρύθμισης

  • Καλλιέργεια της αποδοχής, της αυτογνωσίας και της επιμέλειας του εαυτού

  • Ανακούφιση από τη συνεχή φλυαρία του μυαλού

  • Καλύτερη προσαρμοστικότητα στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής

Τι δεν είναι ο διαλογισμός mindfulness;

Δεν είναι θεραπεία. Αν δηλαδή βρίσκεστε στη μέση κάποιας κρίσης που αφορά τη ψυχική σας υγεία, θα ήταν σκόπιμο να φροντίσετε τον εαυτό σας σε επίπεδο προσωπικής θεραπείας.

Επίσης, δεν πρόκειται για μεταφυσική αναζήτηση ή θρησκευτική πρακτική. Παρόλο που ο διαλογισμός έχει συνδεθεί με ανατολικές θρησκευτικές πρακτικές, ο ορισμός που δίνεται για τον διαλογισμό του Mindfulness έχει να κάνει καθαρά με την αυτεπίγνωση και την επαγρύπνηση του νου:

«Στρέφουμε την προσοχή μας, σκόπιμα/συνειδητά, στην παρούσα στιγμή, χωρίς επίκριση»

Κάνοντας λοιπόν mindfulness επιδιώκουμε να ζούμε την καθημερινότητα συνειδητά, στο εδώ και τώρα και με όλα όσα περιλαμβάνει: «εξωτερικές καταστάσεις – ερεθίσματα – αισθήσεις – νους – συναίσθημα – συμπεριφορά». Και πάνω απ’ όλα να εκτιμούμε την κάθε λεπτομέρεια της.  

 

Εισηγήτρια: Ελισάβετ Παπαδοπούλου

 

 

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε την Τρίτη 8/1 στις 18:00 στη συνάντηση γνωριμίας του σεμιναρίου, όπου η εισηγήτρια θα σας μιλήσει για το πρόγραμμα του σεμιναρίου και θα λυθούν τυχόν απορίες.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ δίωρες συναντήσεις, μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τρίτη 18:00-20:00 και το συνολικό του κόστος θα είναι 120,00 ευρώ (90,00 φοιτητών/ ανέργων)

Κατηγορίες σεμιναρίων

Εκδηλώσεις