Ψυχολογία πίσω από το αυξημένο σωματικό βάρος και την παχυσαρκία

Έναρξη: 26/04/2017 Λήξη: 03/05/2017
 

Στη σημερινή εποχή οι διατροφικές διαταραχές ταλαιπωρούν όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Η παχυσαρκία είναι μία από τις πιο συχνές διατροφικές διαταραχές και τη συναντούμε όχι μόνο στον ενήλικο πληθυσμό αλλά δυστυχώς πλέον και στα παιδιά. Οι συνέπειες της παχυσαρκίας δεν αφορούν μόνο στην σωματική υγεία των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτήν αλλά και στην ψυχική τους υγεία.

Ti ορίζουμε όμως ως παχυσαρκία και τι συμβαίνει για να φτάσει ένας άνθρωπος στο σημείο να θεωρείται παχύσαρκος;

Πως πρέπει να φερθούμε σε έναν άνθρωπο που υποφέρει από τα πολλά κιλά του και τι πρέπει να κάνει ο ίδιος ο άνθρωπος προκειμένου να καλυτερεύσει την κατάσταση του;

 

Η δίαιτα μόνο δεν είναι αρκετή ούτε και η γυμναστική. Θα οδηγήσουν σίγουρα σε απώλεια κιλών αλλά αν δεν αλλάξει η νοοτροπία και αν το άτομο δεν διδαχθεί πως να αντιμετωπίζει κάποιες καταστάσεις, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα κιλά να επανέλθουν. Συνεπώς, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα πρέπει να συνοδεύεται και από την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη για να εξασφαλίσουμε ότι τα αποτελέσματα της άσκησης και της σωστής διατροφής θα παραμείνουν όσο ο χρόνος περνά. 

 

Σε αυτό το σεμινάριο θα μιλήσουμε για το τι εννοούμε με τον όρο παχυσαρκία, που εδράζονται τα αίτια της από ψυχολογικής απόψεως και τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Θα μάθουμε ακόμα πως να καταπολεμάμε το άγχος και πως να ξεχωρίζουμε αν πεινάμε ή αν απλά "λιγουρευόμαστε" φαγητό.

Ακόμα, θα μάθουμε πρακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίζουμε την επιθυμία για φαγητό, όπως επίσης και να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με σωστούς ψυχολογικά τρόπους. Θα συζητήσουμε τι να κάνουμε όταν ξεφεύγουμε από το πρόγραμμά και πως να διαχειριστούμε την αλλαγή στο βάρος μας. Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώσεις και να διδαχθούν πρακτικούς τρόπους με τους οποίους θα βοηθηθούν όχι μόνο στο θέμα της διαχείρισης βάρους αλλά στη ζωή τους γενικότερα.

 

Θα αναλύσουμε πολύπλευρα και διεξοδικά το ζήτημα της παχυσαρκίας. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση, γεγονός που τους φέρνει αντιμέτωπους με πολλές συνέπειες σε διαφορετικές πτυχές της ζωής τους. Δεν είναι όμως η παχυσαρκία ένα τέρας ανίκητο. Η αλήθεια είναι ότι σαν κατάσταση είναι δύσκολη και επιβαρυντική και ότι πολλές φορές αποτυγχάνουμε στην αντιμετώπισή της.  Σήμερα όμως διαθέτουμε γνώση και μπορούμε αν γνωρίσουμε καλά τον εχθρό μας, μπορούμε να τον νικήσουμε πιο εύκολα.
Αυτό λοιπόν το σεμινάριο θα επιδιώξει να φέρει πιο κοντά σε εσάς αυτή τη γνώση και να σας δώσει ακόμα ένα εφόδιο για να κατανοηθεί βαθύτερα το φαινόμενο αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, θα αναλυθούν διαφορετικές πτυχές της παχυσαρκίας όχι μόνο με τη μορφή της παρουσίασης αλλά  βιωματικών ασκήσεων και συζήτησης μεταξύ μας.
 
Ψυχολογική θεώρηση της παχυσαρκίας, σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές που επιτείνουν το πρόβλημα, διαχείριση άγχους
 
Σαμποτάζ, Τι μας κρατά από το να ξεκινήσουμε (Περιβάλλον, συνθήκες, εαυτός, συνέπειες)  
 
Είμαστε έτοιμοι για αλλαγή; Μελετώντας τις συνθήκες που πρέπει να επιδιώξουμε, ο ρόλος της επιβράβευσης, θέτοντας σωστούς στόχους, ξεχωρίζοντας τα είδη της πείνας
 
Παρέμβαση σε επίπεδο σκέψεων και συναισθήματος, Προτεινόμενες τεχνικές
 
Παρέμβαση σε επίπεδο συμπεριφοράς, Προτεινόμενες τεχνικές
 
Υποτροπή, Είναι αναμενόμενη; Πως την αντιμετωπίζουμε;
 
 

Εισηγήτρια : Ρίτα Χατζηαναστασίου

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιήσει το πρώτο του μάθημα την Τετάρτη 26/4, στις 18:00.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ δίωρες συναντήσεις και το συνολικό του κόστος είναι 80,00 ευρώ (70,00 φοιτητών /ανέργων)