Σεμινάριο Στωικής Φιλοσοφίας

Χτίζοντας προσωπικότητα 

 

 

«Το πρόσωπο που θέλουμε να έχουμε εξαρτάται από τη δική μας βούληση»

Παναίτιος ο Ρόδιος

 

Η προσωπικότητά μας είναι αυτή που μας καθιστά ιδιαίτερους, διακριτούς και αναγνωρίσιμους μεταξύ των άλλων ανθρώπων. Πώς όμως διαμορφώνεται; Είμαστε συμφιλιωμένοι μαζί της; Μας βοηθά να βιώνουμε θετικά συναισθήματα στη ζωή μας; Μπορούμε να την αλλάξουμε και να τη διαμορφώσουμε συνειδητά έτσι ώστε να χαιρόμαστε περισσότερο στη ζωή μας;  

 

Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία έχει δώσει απαντήσεις σε τέτοιους είδους ερωτήματα. Ο στωικός φιλόσοφος Παναίτιος υποστήριξε ότι η προσωπικότητα του καθενός συγκροτείται από τέσσερα πρόσωπα. Μόνο το ένα, όμως, μπορεί να ασκήσει ηγετικό ρόλο πάνω στα άλλα και να χαρίσει ελευθερία στον άνθρωπο, ώστε να ζήσει με ευδαιμονία. 

 

Με αφορμή τη θεωρία αυτή του Παναίτιου, η Χριστίνα Κούρφαλη, Δρ. Φιλοσοφίας και συγγραφέας του βιβλίου «Η στωική τέχνη του βίου», οργανώνει ένα σεμινάριο το οποίο απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που επιθυμούν να πάρουν μια γεύση από τη στωική φιλοσοφία ως τέχνη του βίου και να δουν τη ζωή τους μέσα από μια νέα οπτική. 

 

Όσοι και όσες λάβουν μέρος αναμένεται:

 

1. Να γνωρίσουν τα τέσσερα πρόσωπα που συγκροτούν την προσωπικότητά τους.

2. Να μάθουν να τα αναγνωρίζουν, να τα ξεχωρίζουν και να τα χειρίζονται αναλόγως.

3. Να γνωρίσουν ποιο από αυτά είναι το πραγματικά δικό τους πρόσωπο και σ’ αυτό να στηρίξουν την προσωπική τους ελευθερία και ευδαιμονία.

4. Να ασκηθούν στην εμπέδωση των γνώσεων περνώντας από τη θεωρία στην πράξη.

 

Εισηγήτρια: Χριστίνα Κούρφαλη, Δρ. Φιλοσοφίας

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε δώδεκα δίωρες συναντήσεις και το κόστος συμμετοχής είναι 90,0€ (30,0€/μήνα).