Σύγχρονη Ελλάδα και Βυζαντινή κληρονομιά

Έναρξη: 10/01/2020 Λήξη: 31/01/2020

Η πολιτιστική κληρονομιά του Βυζαντίου έχει αδιάλειπτη παρουσία στο σύγχρονο ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έστω και αν συχνά δεν γίνεται απόλυτα αντιληπτός ο βαθμός στον οποίο είμαστε μέτοχοί της. Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιάσει την κληρονομιά του βυζαντινού πολιτισμού στη νεοελληνική κοινωνία μέσα από μια θεματική που περιλαμβάνει ζητήματα νομοθεσίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων και τέλος, ηθών και εθίμων.

 

Μέσω της εξέτασης των τριών αυτών πτυχών της βυζαντινής κληρονομιάς, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν το εύρος των αντιλήψεων και παραδόσεών μας που έχουν βυζαντινή προέλευση. Παράλληλα, η ημερίδα θα σταθεί αφορμή να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με ποικίλες εκφάνσεις του βυζαντινού πνευματικού πολιτισμού.

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας, λοιπόν, δεν απευθύνεται μόνο σε ένα κοινό με ενδιαφέροντα αποκλειστικά ιστορικά, αλλά καισε όσους ενδιαφέρονται για τηνομική, τη θεολογίακαι την ελληνική λαογραφία.

 

Στη διάρκεια της τρίωρης αυτής ημερίδας, θα μιλήσουμε για τη βυζαντινή νομοθεσία και για τη χρήση της στο νέο ελληνικό κράτος. Θα συζητήσουμε για τη σημασία που είχαν η Εικονομαχία και ο Ησυχασμόςγια τη διαμόρφωση της Ορθοδοξίας. Τέλος, θα εντοπίσουμεβυζαντινά έθιμα που επιβίωσαν ως τη σύγχρονη εποχή και θα γνωρίσουμε εκφράσεις της βυζαντινής λαϊκής σοφίας μέσα από παροιμίες, γνωμικά και αινίγματα που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα.

 

Εισηγητής: Δημήτρης Μπέττας

 

Οι ημερομηνίες του σεμιναρίου είναι καθαρά ενδεικτικές.

Συμμετοχή

Κατηγορίες σεμιναρίων

Εκδηλώσεις