Θεραπευτική Γραφή

Έναρξη: 29/05/2018 Λήξη: 19/06/2018

«Ο άνθρωπος…το αφηγηματικό ζώο»

Θεραπεία Αφήγησης

 

 

Όταν το γράψιμο βοηθάει την επούλωση της ψυχής.

Σε αυτό το workshop θα αφιερώσουμε λίγες ώρες στο να δούμε το γράψιμο διαφορετικά.

Τα κείμενα μας, γι’ αυτή τη μέρα, δεν θα έχουν καλλιτεχνική ή δημιουργική αξία αλλά θα έχουν αξία θεραπευτική.

Θα δούμε τον τρόπο που δομούμε τις ιστορίες που μας πονάνε, θα κοιτάξουμε σαν παρατηρητές τις ιδιότητες και τις ποιότητες του ήρωα και του συγγραφέα, που είναι το ίδιο πρόσωπο. Θα επιχειρήσουμε να δοκιμάσουμε καινούριους τρόπους και καινούριες σκοπιές αφήγησης. Με τον τρόπο αυτό και με λίγη ενόραση, ίσως να καταλάβουμε κάποια πράγματα για τους τρόπους με τους οποίους η αφηγηματική μας δράση, επηρεάζει τη ζωή μας και την αντίληψη μας για τη ζωή γενικότερα.

 

Η θεραπευτική γραφή απευθύνεται σε όλους όσους θα ήθελαν να πειραματιστούν με την καταγραφή ημερολογίου. Είτε κρατάτε ημερολόγιο για χρόνια είτε δεν έχετε ξαναγράψει ποτέ, μπορείτε να συμμετέχετε. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι ένα τμήμα δημιουργικής γραφής. Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι η διαδικασία της εξιστόρησης και όχι το αποτέλεσμα. Οι ασκήσεις που θα κάνουμε απευθύνονται σε όλους όσους θα ήθελαν να δουν τις ιστορίες της ζωής τους με άλλο μάτι και να εξερευνήσουν εναλλακτικές ερμηνείες σε προβλήματα που τους απασχολούν.

 

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να δώσει στους συμμετέχοντες ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αργότερα μόνοι τους οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό το εργαλείο δεν είναι άλλο από την ικανότητα να θέτουμε στον εαυτό μας τα κατάλληλα ερωτήματα, να δίνουμε αρκετό χρόνο στο να τα απαντάμε δομημένα (γραφή) και να κοιτάμε πίσω τη διαδικασία και το αποτέλεσμα.

 

Στο τέλος των συναντήσεων, Οι συμμετέχοντες θα έχουν πάρει μέρος σε μια εξαιρετική διαδικασία αυτογνωσίας κι αυτό-εξερεύνησης μέσα στα πλαίσια μιας ομάδας που δίνει από μόνο του μια ενέργεια και μια δυναμική μοναδική. Θα έχουν έρθει σε επαφή με άλλα άτομα που βρίσκονται στο ίδιο μονοπάτι και θα έχουν κερδίσει μια βάση στήριξης για τα επόμενα βήματά τους. Σε αυτό το ταξίδι θα έχουν σαν εφόδιο και πυξίδα το χαρτί και το μολύβι.

 

 

Εισηγήτρια: Ελισάβετ Παπαδοπούλου

 

Η πρώτη συνάντηση του σεμιναρίου θα πργματοποιθεί την Τρίτη 29/5 στις 20:00-22:00.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις δίωρες συναντήσει, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 20:00-22:00. Το συνολικό κόστος  του σεμιναρίου θα είναι 40,00 ευρώ (35,00 φοιτητών/ ανέργων)