Θεσσαλονίκη ταξίδια Ιστορίας & Πολιτισμού

Έναρξη: 15/01/2019 Λήξη: 05/03/2019

 

Το πολιτιστικό σεμινάριο «Θεσσαλονίκη - Ταξίδια Ιστορίας & Πολιτισμού» έχει σκοπό να φωτίσει, με τρόπο βιωματικό, γνωστές και άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης σε διαφορετικές χρονικές περιόδους (ρωμαϊκή, βυζαντινή, οθωμανική) και να αναδείξει τη διαχρονική & διαπολιτισμική χρήση ορισμένων μνημείων της.

 

Η ιστορία και η αρχιτεκτονική αυτών των μνημείων ζωντανεύουν τόσο με τις αναφορές στα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα όσο και με τη βιωματική προσέγγιση μέσα από παιχνίδια ρόλων βασισμένα σε ιστορικά σενάρια. Τούτο επιτυγχάνεται με διαλέξεις, περιηγήσεις και παιχνίδι ρόλων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται:

α) σε όσους θέλουν να γνωρίσουν με έναν «άλλο» τρόπο τα ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία που συναντούν στην πόλη,

β) σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εξοικειωθούν με το σχεδιασμό σχετικών βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (σε ομαδοσυνεργατική βάση με χρήση ιστορικού σεναρίου και αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών).

 

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν εντρυφήσει σε ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της πόλης και των μνημείων της και θα έχουν βιώσει με μία εναλλακτική προσέγγιση χαρακτήρες που με την παρουσία και τη δράση τους σφράγισαν τη μοίρα της. Αλληλεπιδρώντας με την Ιστορία θα έχουν κατακτήσει τη γνώση του «πριν» και θα έχουν αναπτύξει ιστορική και κριτική σκέψη απέναντι στο «τώρα» και στο «μετά». 

 

Εισηγήτρια: Μαρία Γκιρτζή

 

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη συνάντηση γνωριμίας του σεμιναρίου την Τρίτη 15/1 στις 20:00, όπου η εισηγήτρια θα σας μιλήσει για το πρόγραμμα του σεμιναρίου και θα λυθούν τυχόν απορίες.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε επτά δίωρες συναντήσεις κάθε Τρίτη 20:00-22:00, τέσσερις τρίωρες βιωματικές περιηγήσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και το συνολικό του κόστος (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ξεναγήσεις) είναι 150,00 ευρώ (135,00 φοιτητών/ ανέργων) 

 

Συμμετοχή

Κατηγορίες σεμιναρίων

Εκδηλώσεις