Τρεις συναντήσεις για τον Κάφκα

Έναρξη: 07/03/2018 Λήξη: 21/03/2018

Παρουσίαση του έργου και της ζωής του Φραντς Κάφκα

 

Ελάχιστοι συγγραφείς της λεγόμενης «κλασσικής λογοτεχνίας» μπορούν να θεωρηθούν δημοφιλείς, με τα έργα τους να διαβάζονται από εκατομμύρια ανθρώπους - ο Φραντς Κάφκα ανήκει σίγουρα σε αυτούς. Παρόλο που όσο ζούσε το έργο του δεν ήταν γνωστό στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, η φήμη του εξαπλώθηκε αστραπιαία μετά την λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Πρόκειται για έργο, όμως, βαθιά προσωπικό, στο οποίο κυριαρχούν τα σύμβολα και οι αλληγορίες. Στις τρεις συναντήσεις του προγράμματος με θέμα τον Φραντς Κάφκα θα εξεταστούν οι ιδιαιτερότητες των κειμένων του, θα γίνει μια απόπειρα να εξηγηθεί η απήχηση που έχει στους αναγνώστες, και θα παρουσιαστεί ο σημαντικός αυτός συγγραφέας με βάση τις εσωστρεφείς αλλά και τις εξωστρεφείς ασχολίες που είχε στην σύντομη ζωή του. Τα πολλά διηγήματα, τα τρία μυθιστορήματα, αλλά και το εκτενές ημερολόγιο του Φραντς Κάφκα, αποτελούν την βάση για τις τρεις παρουσιάσεις.

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ:

  • Εισαγωγή (παιδική ηλικία, σπουδές, πρώιμα έργα, το πρώτο βιβλίο του, συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Η Περισυλλογή»)
  • Από το γράψιμο ορισμένων από τα κυριότερα κείμενα του, όπως «Η Κρίση» και «Η Μεταμόρφωση», ως την διάγνωση φυματίωσης, τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, και την αρχή της συγγραφής της «Δίκης».
  • Τα μυθιστορήματα «Η Δίκη» και «Ο Πύργος», καθώς και οι δημοσιευμένες συλλογές διηγημάτων.

 

Εισηγητής: Κυριάκος Χαλκόπουλος

 

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στον κύκλο των τριών συναντήσεων με θέμα την παρουσίαση της ζωής και του έργου του Φραντς Κάφκα.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7/3 στις 18:30-20:00.

 

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε τρεις μιαμισάωρες συναντήσεις κάθε Τετάρτη 18:30-20:00. Το συνολικό κόστος για τις τρεις συναντήσεις θα είναι 15,00 ευρώ.