Τρεις συναντήσεις για τον Μπόρχες

Έναρξη: 18/04/2018 Λήξη: 02/05/2018

Παρουσίαση του έργου και της ζωής του Χόρχε Λουίς Μπόρχες

 

Ο Μπόρχες συχνά θεωρείται ως ο κυριότερος συγγραφέας της Νότιας Αμερικής, των Ισπανικών γραμμάτων του 20ου αιώνα, και ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες της σύγχρονης περιόδου. Όμως ποιος ακριβώς ήταν, και πώς έζησε, είναι ένα ερώτημα που δεν έχει ικανοποιητικά απαντηθεί από τους βιογράφους του· διότι ο ίδιος ο Μπόρχες πάντοτε απέφευγε να το απαντήσει. Πολύ εσωστρεφής, αλλά και με τη θέληση να ζήσει, πολιορκημένος από αρνητικές συνθήκες, στα κείμενα του μοιάζει να ανοίγει δρόμους με κομψότητα αλλά και την αγωνία κάποιου που ψάχνει να φύγει μακριά.

Εξετάζοντας τα σύντομα, αλλά λαβυρινθώδη, έργα του, θα τον βρούμε σε ένα από αυτά να ισχυρίζεται ότι ζει σε μια αχανή βιβλιοθήκη, η μόνη έξοδος από την οποία θα ήταν το γκρέμισμα πάνω από τα προστατευτικά της κάγκελα. Σε ένα άλλο βεβαιώνει ότι ο ίδιος απλώς σχολιάζει ένα ξένο έργο – που όμως το επινόησε ο Μπόρχες μέσα στο δικό του κείμενο. Σε ένα τρίτο, χάνεται πλέον η αίσθηση πως και ο αφηγητής καταλαβαίνει ποιος είναι το κύριο πρόσωπο στην αφήγηση. Τα τρία αυτά έργα είναι Η βιβλιοθήκη της Βαβέλ, η πορεία προς τον Αλ-Μουτάσιμ, και Το σπίτι του Αστερίου, και είναι μερικά από εκείνα που θα εξετάσουμε στο πρόγραμμα.

Ο Μπόρχες έζησε, φυσικά, στο Νότο, στην Αργεντινή. Το ίδιο όμως βέβαιο είναι ότι έζησε και στον δικό του λαβύρινθο, μακριά από τη βοή του κόσμου, και ίσως εκεί να βρήκε έναν προσωπικό, απειλητικό Μινώταυρο· το πλάσμα αυτό εμφανίζεται σε αρκετές από τις δημιουργίες του.

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ:

  • Εισαγωγή (πρώτα χρόνια, μετανάστευση στην Ευρώπη, επιστροφή στην Αργεντινή, πρώτο διήγημα· Η πορεία προς τον Αλ-Μουτάσιμ)
  • Τα κύρια έργα του – οι συλλογές διηγημάτων “Μυθοπλασίες” και “Ο κήπος με τα διακλαδωτά μονοπάτια” (Τα διηγήματα “Το σπίτι του Αστερίου”, “Ο Νότος”, “Το μυστικό θαύμα”, “Η βιβλιοθήκη της Βαβέλ” και άλλα). Σταδιακή μείωση της όρασης του.
  • Τα χρόνια της αναγνώρισης. Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Περιοδείες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και βραβεύσεις. Αλλά και τυφλότητα, μείωση της λογοτεχνικής του παραγωγής.

 

Εισηγητής: Κυριάκος Χαλκόπουλος

 

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στον κύκλο των τριών συναντήσεων με θέμα την παρουσίαση της ζωής και του έργου του Χόρχε Λούις Μπόρχες.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18/4 στις 18:30-20:00.

 

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε τρεις μιαμισάωρες συναντήσεις κάθε Τετάρτη 18:30-20:00. Το συνολικό κόστος για τις τρεις συναντήσεις θα είναι 15,00 ευρώ.