Υγεία-Πρόληψη

Έναρξη: 09/03/2020 Λήξη: 27/04/2020

Η διατήρηση της καλής μας υγείας εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

  1. Γενετικούς: Είναι ότι κληρονομούμε από τους γονείς μας και τους προγόνους μας
  2. Περιβαλλοντολογικούς, δηλαδή ότι έχει σχέση με το περιβάλλον στο οποίο είμαστε εκτεθειμένοι και
  3. Συμπεριφορικούς, που έχουν σχέση με την συμπεριφορά μας και τις επιλογές που κάνουμε.

Το γενετικό μας φορτίο, δηλαδή τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας και τους παππούδες μας είναι σημαντικά και ευθύνονται για την προδιάθεσή μας σε κάποια νοσήματα. Ωστόσο, οι γενετικοί παράγοντες φαίνεται ότι δεν είναι καθοριστικοί στην εκδήλωση της ασθένειας, παρά την παρουσία των ευαίσθητων γονιδίων.

Φαίνεται πως οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, το περιβάλλον δηλαδή στο οποίο ζούμε, καθώς και οι συμπεριφορές τις οποίες υιοθετούμε  είναι πιο σημαντικοί παράγοντες και καθορίζουν αν θα εκδηλώσουμε ή όχι κάποια ασθένεια, αν δηλαδή θα εκφραστεί το γενετικό μας υλικό.

Το αν ασθενήσουμε ή όχι φαίνεται συνεπώς να μπορεί να ελεγχθεί μέσω κάποιων επιλογών που μπορούμε να κάνουμε.

Στην σειρά των σεμιναρίων αυτών θα εξετάσουμε τους περιβαλλοντικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε,ώστε με την γνώση που έχουμε να κάνουμε επιλογές που ευνοούν την διατήρηση της υγείας μας.

 

Θεματικές:

  • Διατροφή και καρκίνος
  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα, Παθητικό κάπνισμα και επικινδυνότητα
  • Συμπληρώματα διατροφής. Τα χρειαζόμαστε;
  • Ο αέρας που αναπνέουμε. Προφυλάξεις.
  • Το άγχος και η διαχείρισή του. Τεχνικές χαλάρωσης
  • Τα φάρμακα και ο ρόλος τους στην υγεία μας
  • Υγιεινή διατροφή και διαχείριση σωματικού βάρους
  • Το νερό που πίνουμε και η υγεία μας
  • Τα χημικά στο σπίτι μας και η υγεία μας
  • Υπερτροφές, νεοφανή και λειτουργικά τρόφιμα.

 

Διατροφή και καρκίνος Δευτέρα 27/1

Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου των ανθρώπων παγκοσμίως.

Ποιοι είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες;

Τι μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη;

Η διατροφή παίζει κάποιο ρόλο στην προφύλαξη από τον καρκίνο;

Πόσο σημαντικός είναι αυτός ο ρόλος;

Ποιες είναι οι κατηγορίες των τροφίμων που βοηθούν στην ανάπτυξη του καρκίνου και ποιες στην καταστολή του;

Αυτά κι άλλα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν στο σεμινάριο αυτό.

 

Παχυσαρκία: Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής Δευτέρα 3/2
Τα λίγα παραπάνω κιλά που πήραμε στις γιορτές μας απασχολούν πολύ, μετά από αυτές. 
Κυρίως ανησυχούμε για την εικόνα του σώματός μας με τα παραπάνω κιλά, για την αισθητική του θέματος δηλαδή.
Η παχυσαρκία ωστόσο είναι και ένα σοβαρό θέμα υγείας, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας κι όχι μόνο στον δυτικό κόσμο.
Τι ακριβώς όμως είναι η παχυσαρκια;
Που οφείλεται αυτό το φαινόμενο;
Γιατί είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα υγείας;
Πώς το αντιμετωπίζουμε;
Αυτά κι άλλα ενδιαφέροντα θα συζητήσουμε σ΄αυτή τη συνάντηση.
 
Κάπνισμα: Δευτέρα 17/2 
Τι είναι το κάπνισμα;
Μία απολαυστική συνήθεια; Μία καταναγκαστική συνήθεια;
Μία απόλαυση της ζωής; μία απλή αυνήθεια; ένα δημοκρατικό δικαίωμα, ή εθισμός;
Οι περισσότεροι καπνιστές δεν θυμούνται γιατί άναψαν το πρώτο τους τσιγάρο. 
Επίσης δεν θυμούνται την γεύση του πρώτου τσιγάρου ή το θυμούνται ως μία απαίσια εμπειρία.
Τότε γιατί συνεχίζει να καπνίζει κάποιος; Πώς έχει συνδέσει το κάπνισμα με όλες τις ζωτικές του ανάγκες;
Γιατί τον πιάνει πανικός όταν δεν έχει τσιγάρα;
Πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα και γιατί;
Πόσο κακό κάνει ο καπνός του τσιγάρου στους γύρω μας;
Αυτά και άλλα ερωτήματα θα εξετάσουμε σ΄αυτή τη συνάντηση.
 
Συμπληρώματα διατροφής. Τα χρειαζόμαστε; Δευτέρα 24/2
Φτάσαμε λοιπόν εκεί που θέλαμε, στις προηγμένες δυτικές κοινωνίες.
Δεν υπάρχει πλέον ο φόβος της πείνας, της έλλειψης της τροφής και μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας ότι επιθυμούμε,
όποτε το επιθυμούμε και από όποιον τόπο επιθυμούμε. Η τροφή δεν είναι επαρκής απλώς, έχουμε πλεόνασμα.
Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός σε σχέση με την ποιότητα της και την θρεπτική της αξία.
Συχνά ακούμε ότι είμαστε η κοινωνία που πάσχει ταυτόχρονα από παχυσαρκία και υποσιτισμό.
Έχουν τα τρόφιμα την θρεπτική αξία που θέλουμε;
Αν τρεφόμαστε με ότι υπάρχει στην αγορά καλύπτουμε τις διατροφικές μας ανάγκες;
Έχουν εξαφανιστεί οι βιταμίνες από τα τρόφιμα που παράγουμε;
Πόσο χρήσιμα είναι τα συμπληρώματα διατροφής για να καλύψουν τα κενά στην διατροφή μας;
Αν πρέπει να πάρουμε συμπληρώματα, πώς επιλέγουμε τι θα προμηθευτούμε;
Αυτά είναι κάποια από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν σε αυτό το σεμινάριο.
 
Αέριοι ρύποι και οι επιπτώσεις στην υγεία μας/Προφυλάξεις Δευτέρα 16/3
 Χωρίς τροφή και νερό επιζούμε για κάποιο διάστημα, χωρίς αέρα, μόλις μερικά λεπτά!
Πόσο σημαντικός είναι ο καθαρός αέρας; 
Ποιά η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους που ζούμε;
Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται;
Πόσο επηρεάζει την υγεία μας;
Τι μέτρα προφύλαξης μπορούμε να πάρουμε να πάρουμε;

 

Εισηγήτρια: Δέσποινα Σαχπαζίδου

 

Τη Δευτέρα 16/3 18:00-20:00, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με θέμα Ο αέρας που αναπνέουμε, Προφυλάξεις.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε τρεις μήνες, μία φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα 18:00-20:00 και το κόστος του για κάθε μήνα θα είναι 10,00 ευρώ.