Δέσποινα Οικονομοπούλου

Η Δέσποινα Οικονομοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Έχει πτυχίο Διεθνολόγου από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και Master of Arts Film Video & New Screen Media από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου. Είναι βραβευμένη κινηματογραφίστρια και έμπειρη φωτογράφος. Έχει ιδρύσει την πολιτιστική πλατφόρμα Desfilms http://desfilms.org/, με έδρα την Αθήνα αλλά έντονη παρουσία και συνεργασίες και σε διεθνές επίπεδο, που εστιάζει στα οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά μέσα, με σκοπό την έκφραση, την επικοινωνία, τη συνεργατικότητα και την εκπαίδευση.

 

Μέσα από τη διεθνή και εγχώρια εμπειρία της (από το 2011) σε διαδραστικά σεμινάρια για παιδιά και εφήβους, έχει καλλιεργήσει μία βαθιά γνώση, εμπειρία και ευαισθησία στο αντικείμενο. Τα τελευταία δέκα χρόνια, δραστηριοποιείται έντονα και με αφοσίωση στο πεδίο της παιδαγωγικής, με σημαντική εμπειρία τόσο σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, όσο και σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς κοινωνικής ένταξης νέων, φιλανθρωπικά και πολιτιστικά ιδρύματα, νησιωτικές κοινότητες του Ελλαδικού χώρου και ιθαγενικές κοινότητες στο Νότο του Μεξικό, αλλά και σε διεθνή καλλιτεχνικά σεμινάρια διαδικτυακής μεθοδολογίας για παιδιά και νέους.

 

Παράλληλα, τα τελευταία έξι χρόνια παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια Γκεστάλτ, ενώ έχει εντρυφήσει σε νέες μεθόδους παιδαγωγίας στα πλαίσια των ελεύθερων σχολείων της Καταλονίας έχοντας επίσης πραγματοποιήσει, με υποτροφία, την εντατική εκπαίδευση στην “Τέχνη της Συμμετοχικής Ηγεσίας”, έτσι ώστε να εμπλουτίσει και να εξελίξει τις παιδαγωγικές πρακτικές της. Επιπλέον, συνεργάζεται με άλλους καλλιτέχνες, έμπειρους παιδαγωγούς, οργανισμούς, σχολεία αλλά και οραματιστές ενήλικες για την εφαρμογή καινοτόμων και άρτιων καλλιτεχνικά σεμιναρίων.

Το 2021/2022 πραγματοποιεί, με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, το δια-καλλιτεχνικό, διαδραστικό σεμινάριο σύμπραξης της φωτογραφικής τέχνης με το σύγχρονο χορό, με τον τίτλο “Ιστορίες του Τόπου μας” με  παιδιά 8-12 ετών, από τα νησιά της Σύρου, Τήνου, Δονούσας και Αμοργού, σε συνεργασία με την χορογράφο Άννα Δασκάλου. Η πιλοτική εφαρμογή της δράσης, είχε λάβει χώρα στο νησί της Μυκόνου το 2020.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια που σχεδιάζει και διεξάγει μπορείτε να βρείτε εδώ (αγγλικά):http://desfilms.org/past-workshops/ .