Γιώργος Μπλέκας

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1954. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης (1972) και μετά από τετραετείς σπουδές στο Α.Π.Θ. πήρε το πτυχίο του Χημικού (1976). Μετά τη στρατιωτική θητεία του εργάσθηκε για μια διετία στη βιομηχανία τροφίμων και στη συνέχεια προσλήφθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας (Τμήμα Χημείας, Α.Π.Θ.), όπου εκπόνησε και τη διδακτορική διατριβή του. Το έτος 1989 αναγορεύθηκε διδάκτορας και εντάχθηκε στη βαθμίδα του λέκτορα στο γνωστικό αντικείμενο της Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων. Το έτος 1998 εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής και το έτος 2009 αναπληρωτής καθηγητής. Ασχολείται ερευνητικά με τη μελέτη της οξειδωτικής σταθερότητας του παρθένου ελαιολάδου και της αντοχής των ελαίων στη θέρμανση κατά το τηγάνισμα των τροφίμων, την αξιολόγηση της διατροφικής αξίας της ελιάς, το άρωμα των τροφίμων και την αξιοποίηση υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων. Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Χημείας Τροφίμων, Τεχνολογίας Τροφίμων και Ελέγχου Τροφίμων και έχει συγγράψει πολλά διδακτικά βοηθήματα. Έχει πάνω από 40 επιστημονικές δημοσιεύσεις και είναι συγγραφέας κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία και λημμάτων σε εγκυκλοπαίδειες. Είναι μέλος του Ελληνικού Φόρουμ για την Επιστήμη και Τεχνολογία Λιπιδίων, της Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων, της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών. Είναι συνιδρυτής και αντιπρόεδρος υποδομών του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας “UnivSSE Coop”, συνιδρυτής και τ. πρόεδρος του κοινωνικού καταναλωτικού συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης “Βίος Coop”, συνιδρυτής του συνεταιρισμού κοινωνικής διαχείρισης αποβλήτων "ἀναβίωσις".