Μαρία Γκιρτζή- Θεσσαλονίκη ταξίδια Ιστορίας & Πολιτισμού

Η Μαρία Γκιρτζή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Είναι αρχαιολόγος-ιστορικός τέχνης και πιστοποιημένη ξεναγός (Ταχύρρυθμο Πρόγραμμα Κατάρτισης Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού - Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

 

Σπούδασε κλασική αρχαιολογία και τέχνη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης («πτυχίο») και στο Πανεπιστήμιο του Birmingham (μεταπτυχιακό και διδακτορικό). Έχει διδάξει ιστορία, αρχαιολογία και ιστορία τέχνης στα Πανεπιστήμια Θράκης, Birmingham (Ηνωμένο Βασίλειο), Cornell (ΗΠΑ), στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και εργάστηκε ως αρχαιολόγος πεδίου σε ανασκαφές. Επίσης, ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε ευρεία γκάμα ηλικιών (Α/βάθμια, Β/βάθμια, Γ/βάθμια εκπαίδευση και ενήλικες) και βασίζονται σε ιστορικά σενάρια (με πλήρη ιστορική-αρχαιολογική τεκμηρίωση) και βιωματική δράση. Είναι εμπειρογνώμων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στα Πολιτιστικά προγράμματα και επιμορφώτρια του ΕΚΔΔΑ. Επιπλέον, λαμβάνει μέρος με εισηγήσεις σε Διεθνή & Πανελλήνια Συνέδρια με θέμα τον Πολιτισμό, την Μουσειολογία, την Εκπαίδευση και τις ΤΠΕ, δημοσιεύει άρθρα σε αρχαιολογικά περιοδικά και έχει συγγράψει βιβλίο με τίτλο «Historical Topography of Ancient Macedonia».

Στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών και μουσειοπαιδαγωγικών καθηκόντων της, έχει πραγματοποιήσει βιωματικές δράσεις-ξεναγήσεις σε ποικιλία κοινού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ενεργό μέλος της “HeritageManagementOrganization”, για την οποία σχεδιάζει και υλοποιεί βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις και masterclasses. Ως ξεναγός-αρχαιολόγος, που έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πλήθος βιωματικών δράσεων με επιστημονική τεκμηρίωση, στόχος της είναι η μύηση των συμμετεχόντων σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της Ιστορίας και του Πολιτισμού του εκάστοτε χώρου που επισκέπτονται. Άλλωστε, συνδέοντας βιωματικά τον Πολιτισμό με τον Τουρισμό επιδιώκεται η συναισθηματική εμπλοκή των ξεναγούμενων και η δημιουργία γόνιμων εμπειριών.