Exit Through the Grocery

Έναρξη: 10/02/2023 Λήξη: 17/02/2023

Η τοπική κοινωνία επαγγελματιών και υπαλλήλων σε θέση να προσφέρει ένα

αρχικό ασφαλές περιβάλλον στα θύματα έμφυλης βίας.

 

Ένα έργο με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινωνικού συνόλου σχετικά με την έμφυλη βία και ένα πιο ενεργό και εμπλουτισμένο δίκτυο υποστήριξης των θυμάτων με στόχο την έξοδό τους από τον κύκλο της βίας.

 

To 2021 ήταν μία αιματηρή χρονιά για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας που κατέγραψε η αστυνομία ξεπέρασαν τα 7.000 και αφορούσαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες κλεισμένες στο σπίτι τους εν μέσω πανδημίας.

 

Γιατί δεν έφυγε;

 

Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση που γίνεται από τον κόσμο που συζητά για μία κακοποιημένη γυναίκα.

Ακούγεται λογική απορία, αν κάποιος δεν ξέρει ότι ήδη προσπάθησε να φύγει, όχι μία αλλά αρκετές φορές.

Μπορεί και να έφυγε αλλά να επέστρεψε λόγω της οικογένειας, των παιδιών, της έλλειψης χρημάτων ή της υπόσχεσης -που τόσο ήθελε να πιστέψει- πως αυτό δε θα ξανασυμβεί.

Μπορεί να μην ήξερε πώς να φύγει, να φοβόταν να κάνει αυτό το τηλεφώνημα (τις συνέπειες που θα είχε αν το ανακάλυπτε αυτός) ή να μην έβρισκε ποτέ το σωστό χρόνο και τόπο για να το κάνει.

Μπορεί να μην είχε μονάδες στο κινητό, να μην ήταν ποτέ μόνη στο σπίτι, να φοβόταν να παρεκκλίνει έστω και λίγα λεπτά από το καθημερινό της πρόγραμμα γιατί αυτός μπορεί να καταλάβαινε.

 

Το να ξεφύγεις από μία σχέση-φυλακή δεν είναι εύκολο.

Δεν είναι κάτι απλό όπως το να πηγαίνεις στο μανάβη για ψώνια και να γυρίζεις σπίτι. 

Αν ήταν όμως;

 

Τι θα γινόταν αν μία γυναίκα μπορούσε να σπάσει τον κύκλο της βίας μέσα από μία καθημερινή επίσκεψη στο μανάβη;

Αν ήξερε ότι μπορεί να μιλήσει σε κάποιον που θα καταλάβει; Κάποιον που μπορεί να βοηθήσει; Αν κάθε φορά που έμπαινε σε ένα συγκεκριμένο μαγαζί ήξερε ότι εάν όχι σήμερα και αύριο, τότε κάποια επόμενη ημέρα, θα μπορούσε να το κάνει, να σπάσει τον κύκλο της βίας;

Θα ήταν πιο εύκολο τότε;

 

Το Exit Through the Grocery είναι ένα πρόγραμμα του Κήπου για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών και απευθύνεται στον επαγγελματία της διπλανής πόρτας.

 

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση του επαγγελματία της γειτονιάς, του μανάβη, του χασάπη, του φαρμακοποιού, του ηλεκτρολόγου, του φούρναρη, που χωρίς να το ξέρει μπορεί να έρχεται σε καθημερινή επαφή με ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας και η εκπαίδευση του στο να μπορεί να δώσει κάποιες βασικές πληροφορίες για τη βοήθεια της όπως και να της παρέχει ένα προσωρινό ασφαλές περιβάλλον μέχρι να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς.

 

Να δημιουργήσει ένα δίκτυο ενημέρωσης και επικοινωνίας με άλλους επαγγελματίες, μαγαζάτορες να δείξει ενεργά τι μπορεί να συμβεί όταν η γειτονιά αποφασίζει να μην κοιτάει μόνο τη δουλειά της, έτσι ώστε να μπορέσει έστω και μία γυναίκα να φύγει.

 

Το έργο θα πραγματοποιηθεί στον Κήπο το Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθεί στα παρακάτω βήματα:

- Εκπαιδευτικό Εργαστήριο: Γεγονότα και στοιχεία για την έμφυλη βία.

- Εκπαιδευτικό Εργαστήριο: Κατανόηση των ψυχολογικών μηχανισμών προς τον κύκλο της βίας.

- Εργαστήριο: Αποτυπώνοντας τον κύκλο της βίας.

- Εργαστήριο: Πώς να βοηθήσω στο δικό μου πλαίσιο.

- Εκδήλωση για την παρουσίαση του τελικού έργου.

 

Στο Exit Through the Grocery μπορεί να συμμετέχει οποιαδήποτε και οποιοσδηποτε επαγγελματίας, ανεξαρτήτου ιδιότητας, που επιθυμεί να γίνει κομμάτι της προσπάθειας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας.

 

Οι θέσεις για τα εργαστήρια είναι είκοσι (20) και η συμμετοχή σε αυτά δωρεάν. 

 

*Το έργο Exit Through the Grocery - Η τοπική κοινωνία επαγγελματιών και υπαλλήλων σε θέση να προσφέρει ένα αρχικό ασφαλές περιβάλλον στα θύματα έμφυλης βίας, υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ΚΗΠΟΣ ΑΜΚΕ. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr