Ο Κήπος πάει Τσανάκαλε και Ίμβρο!

Έναρξη: 29/05/2024 Λήξη: 02/06/2024

Η λέσχη ιστορίας του Κήπου μετά το αφιέρωμα στην ιστορία της Ιμβρου,

πραγματοποιεί εκδρομή στο Τσανάκαλε, την Τροία, την Άσσο και την ίμβρο!

 

Πρόγραμμα εκδρομής:

 

1η ημέρα: Αναχώρηση από την πόλη μας και με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και ξεκούραση και αφού περάσουμε τη διαδικασία ελέγχου των τελωνειακών εγγράφων, φτάνουμε στην Τουρκία. Θα κατηφορίσουμε τη χερσόνησο της Καλλίπολης και μέσω της νέας γέφυρας θα φτάσουμε στην ασιατική πλευρά και στο Τσανάκαλε. Χρόνος για πρώτη γνωριμία της πόλης και αγορά. Μετάβαση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Πρωινό και αναχώρηση για την Τροία, το Ομηρικό Ίλιον κάτω από το όρος Ίδα της Φρυγίας. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της πόλης του βασιλιά Πρίαμου που πρώτος έφερε στο φως ο Ερρίκος Σλήμαν το 1870 και συνέχισε να ερευνά στα νεότερα χρόνια ο Κόρφμαν (έξοδα ατομικά). Θα δούμε και θα φωτογραφηθούμε με το αντίγραφο του Δούρειου ίππου και αφού τελειώσουμε την επίσκεψή μας θα κατευθυνθούμε στην Ασσο! Η πόλη της Άσσου ιδρύθηκε στην περίοδο 1000-900 π.Χ. από Αιολείς αποίκους από τη Μήθυμνα Λέσβου. Η φυσική διάσπαση του βράχου σε υψομετρικά πατώματα βοήθησε σημαντικά την ανθρώπινη εργασία στην διαμόρφωση του χώρου. Οι έποικοι έχτισαν ένα δωρικό ναό της Αθηνάς στην κορυφή του βράχου (530 π.Χ.). Από αυτόν τον ναό ο Ερμίας ο Αταρνεύς μαθητής του Πλάτωνα, κυβέρνησε την Άσσο, την Τρωάδα και τη Λέσβο για ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο η πόλη γνώρισε τη μεγάλη ευημερία της. (Παραδόξως, ο Ερμείας ήταν πραγματικά ο δούλος του άρχοντα του Αταρνέως). Υπό την ηγεμονία του, ενθάρρυνε τους φιλοσόφους να προσέλθουν στην πόλη. Έτσι, το 348 π.Χ. ο Αριστοτέλης ήρθε εδώ και παντρεύτηκε την ανιψιά του βασιλιά Ερμείου, την Πυθιάδα πριν φύγει για τη Λέσβο, τρία χρόνια αργότερα στο 345 π.Χ. Στην Άσσο, ο Σταγειρίτης φιλόσοφος (που εγκατέλειψε την πλατωνική ακαδημία Αθηνών και ήλθε εδώ με τον Ξενοκράτη), ίδρυσε μια νέα ακαδημία. Εκεί ο Αριστοτέλης ηγήθηκε μιας ομάδας φιλοσόφων και έκαναν καινοτόμες έρευνες στη ζωολογία και τη βιολογία. Αυτή η «χρυσή περίοδος» της Άσσου τελείωσε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν έφτασαν οι Πέρσες, οι οποίοι στη συνέχεια βασάνισαν τον Ερμεία μέχρι θανάτου (341 π.Χ.). Ο Αριστοτέλης, που βρισκόταν τότε στην Αθήνα, έγραψε έναν ύμνο προς τιμήν του αδικοχαμένου φίλου του Ερμεία, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους Αθηναίους να τον κατηγορήσουν για «ασέβεια», επειδή οι ύμνοι γράφονταν και απευθύνονταν μόνο στους θεούς. Ο Αριστοτέλης θορυβημένος και φοβούμενος μην έχει την ίδια μεταχείριση με τον φιλόσοφο Σωκράτη δέχτηκε την πρόταση του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄ να διδάξει τον υιό του Αλέξανδρο και εγκατέλειψε την Αθήνα. Αφού τελειώσουμε την ημέρα μας με την μοναδική αυτή επίσκεψη, θα επιστρέψουμε στο Τσανάκαλε. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Πρωινό και αναχώρηση για το λιμανάκι του Καμπάτεπε, από όπου θα πάρουμε το καράβι για να περάσουμε στην Ιμβρο. Μετά από θαλάσσιο ταξίδι 90 λεπτών φτάνουμε στο λιμάνι του νησιού και πάμε για την πρωτεύουσα, την Παναγιά. Θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο και θα έχουμε χρόνο για βόλτα και φαγητό. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Πρόγευμα και αναχώρηση για γνωριμία με το νησί ακολουθώντας το δρόμο μέχρι τα χωριά Σχοινούδι (Sirinkoy). Επόμενος σταθμός μας η περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, το σημερινό Ζεϊτινλί Κόι, που σημαίνει ελαιώνας και είναι η γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Θα δούμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αλλά και το σχολείο που επαναλειτούργησε μετά από πολλά χρόνια και στο οποίο φοίτησε ο Πατριάρχης. Επιστρέφουμε στην πρωτεύουσα του νησιού με την εκκλησία της Παναγιάς από την οποία πήρε το όνομά της. Περίπατος, χρόνος για σουβενίρ και γεύμα σε κάποιο από τα ελληνικά ταβερνάκια. Ξεκούραση Χρόνος ελεύθερος για βόλτα και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: Πρωινό και αφού κάνουμε μια επίσκεψη στη Μητρόπολη του νησιού, θα φύγουμε για το λιμάνι. Επιβίβαση στο καράβι και κατόπιν αναχώρηση για τα σύνορα και τη επιστροφή μας. Άφιξη το βράδυ στην πόλη μας.

 

Το κόστος συμμετοχής στην εκδρομή είναι 380,0€/άτομο και περιλαμβάνει:

1. Μεταφορές και περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα.

2. Δυο διανυκτερεύσεις στο Τσανακαλε με ημιδιατροφή και δυο διανυκτερεύσεις στην Ίμβρο με πρωινό.

3. Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

4. Τοπικό ξεναγό ελληνόφωνο.

5. Φ.Π.Α.

Στο κόστος συμμετοχής δεν περιλαμβάνονται τα εισιτήρια εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους, έξτρα γεύματα, ποτά κ.τ.λ.