Σύγχρονη Ελλάδα και Βυζαντινή κληρονομιά

Έναρξη: 13/03/2020 Λήξη: 13/03/2020

Η πολιτιστική κληρονομιά του Βυζαντίου έχει αδιάλειπτη παρουσία στο σύγχρονο ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έστω και αν συχνά δεν γίνεται απόλυτα αντιληπτός ο βαθμός στον οποίο είμαστε μέτοχοί της. Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιάσει την κληρονομιά του βυζαντινού πολιτισμού στη νεοελληνική κοινωνία μέσα από μια θεματική που περιλαμβάνειζητήματα νομοθεσίας, θρησκευτικώνεορτασμών και τέλος,ηθών και εθίμων.

 

Μέσω της εξέτασης των πτυχών αυτών της βυζαντινής κληρονομιάς, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν το εύρος των αντιλήψεων και παραδόσεών μας που έχουν βυζαντινή προέλευση. Παράλληλα, η ημερίδα θα σταθεί αφορμή να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με ποικίλες εκφάνσεις του βυζαντινού πνευματικού πολιτισμού.

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας, λοιπόν, δεν απευθύνεται μόνο σε ένα κοινό με ενδιαφέροντα αποκλειστικά ιστορικά, αλλά καισε όσους ενδιαφέρονται για τηνομική και την ελληνική λαογραφία.

 

Στη διάρκεια της δίωρης αυτής ημερίδας, θα μιλήσουμε για τη βυζαντινή νομοθεσία και για τη χρήση της στο νέο ελληνικό κράτος. Θα εντοπίσουμεβυζαντινά έθιμα, θρησκευτικά και μη, που επιβίωσαν ως τη σύγχρονη εποχή και θα γνωρίσουμε εκφράσεις της βυζαντινής λαϊκής σοφίας μέσα από παροιμίες, γνωμικά και αινίγματα που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα.

 

Εισηγητής: Δημήτρης Μπέττας

 

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη δωρεάν εκδήλωση του Κήπου με θέμα: Σύγχρονη Ελλάδα και Βυζαντινή κληρονομιά, την Παρασκευή 13/3 στις 19:00.

 

Είσοδος Ελεύθερη.