Τριήμερο Σεμινάριο Στωικής Φιλοσοφίας στη Νικόπολη

Έναρξη: 17/06/2022 Λήξη: 19/06/2022

Στα χνάρια του στωικού φιλόσοφου Επίκτητου!

 

Κήπος διοργανώνει ένα διαφορετικό ταξίδι· ένα ταξίδι στην Νικόπολη της Ηπείρου, το οποίο συνδυάζεται αρμονικά με ένα εσωτερικό ταξίδι στη γνώση και την αυτογνωσία.

 

Με οδηγό τον στωικό φιλόσοφο Επίκτητο θα γνωρίσουμε την αρχαία πόλη της Νίκης, στην οποία ο φιλόσοφος δίδαξε 40 χρόνια και θα παρακολουθήσουμε κάποια μαθήματά του, όπως τα δίδαξε ο ίδιος στους μαθητές του στην ίδια πόλη.

 

Η στωική φιλοσοφία, έχοντας αναπτυχθεί σε ανάλογες με τις σημερινές ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες (3ος αι. π.Χ - 2ος αι. μ.Χ.) και αποπνέοντας με συστηματικό τρόπο τη σοφία της αρχαίας ελληνικής σκέψης, διδάσκει στον σύγχρονο άνθρωπο πώς να πετύχει την ψυχική ανθεκτικότητα, την γαλήνη και την εύροια, και αποτελεί ιδανικό οδηγό για μια “καλή” ζωή.

 

Ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος έζησε στην Νικόπολη της Ηπείρου από το 90 έως το 135 μ.Χ. και δίδαξε σ’ αυτήν. Από όλα τα σημεία του τότε γνωστού κόσμου κατέφθαναν στη σχολή του άνθρωποι κάθε ηλικίας, για να διδαχθούν τον τρόπο ζωής που πρότεινε ο σεμνός δάσκαλος και να ασκηθούν σ’ αυτόν. Η κληρονομιά του στον παγκόσμιο πολιτισμό υπήρξε πολύ μεγάλη.

 

Με το τριήμερο ταξίδι μας στην Νικόπολη σας προσκαλούμε να πάρετε μια γεύση από τον λόγο του μεγάλου δασκάλου και να βιώσετε για λίγες μέρες την εμπειρία της στωικής μεταμόρφωσης, όπως διδάσκεται σήμερα από την Χριστίνα Κούρφαλη (PhD).

 

Βασικοί πυλώνες της εμπειρίας θα είναι:

 • Να ταξιδέψουμε στον χρόνο και να ζωντανέψουμε με τη φαντασία την πόλη της Νικόπολης, να γνωρίσουμε την ιστορία της, τον πολιτισμό της, τα μνημεία της και να διδαχθούμε στωική φιλοσοφία  στους ίδιους  χώρους όπου δίδαξε ο σπουδαίος φιλόσοφος.
 • Να προσεγγίσουμε πρωτότυπες διδασκαλίες του Επίκτητου και να τις εφαρμόσουμε σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικές συνθήκες ζωής. 
 • Να γίνουμε, για λίγες μέρες έστω, μέλη μιας κοινότητας που ζει στωικά.
 • Να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι προς την ευδαιμονία μέσα από μια εμπειρία που θα μας μεταμορφώσει.

 

Πρόγραμμα:

 

Παρασκευή 17 Ιουνίου

08.00: Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη, Πλατεία Αριστοτέλους, άγαλμα Βενιζέλου για την Νικόπολη της Ηπείρου.

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωριστούμε, αλλά και να γνωρίσουμε:

 • Πότε και γιατί ιδρύθηκε η Νικόπολη;
 • Ποιος ήταν ο Επίκτητος και γιατί δίδαξε στην πόλη αυτή;
 • Ποια η συμβολή του Επίκτητου στη στωική φιλοσοφία και στον πολιτισμό της ανθρωπότητας;

Με όλες αυτές τις γνώσεις θα στήσουμε το σκηνικό για να βιώσουμε τις μέρες του ταξιδιού τις εσωτερικές μας εμπειρίες μέσα από την αυθεντική διδασκαλία του στωικού δασκάλου Επίκτητου.

12.30: Άφιξη στην Νικόπολη και επίσκεψη στον Λόφο του Απόλλωνα: η πόλη και η περιοχή από ψηλά (ξενάγηση από αρχαιολόγο).

14.00-18.00: Μεσημεριανό γεύμα – τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ξεκούραση.

18.00-20.00: Απογευματινή συνάντηση της ομάδας, φιλοσοφώντας με καφέ ή τσάι.

Θέματα συνάντησης:

 • Η έννοια της ευδαιμονίας. Εισαγωγή στη στωική φιλοσοφία.
 • Βιωματική προσέγγιση της θεωρίας.

20.30: Ελεύθερος χρόνος για επίσκεψη στην Πρέβεζα/Δείπνο/Ξεκούραση.

 

Σάββατο 18 Ιουνίου

07.30 – 09.00: Πρωινό στο ξενοδοχείο.

09.00 – 11.00: Πρωινή συνάντηση  της ομάδας.

Θέματα συνάντησης:

 • “Τι εξαρτάται από εμάς και τι όχι;”: Μπορούμε να φθάσουμε στην ευδαιμονία μόνο όταν εστιάζουμε σε ό,τι εξαρτάται από εμάς.
 • Βιωματική προσέγγιση της θεωρίας.

11.00-13.00: Ξενάγηση από αρχαιολόγο στο Μουσείο.

13.00 – 18.00: Γεύμα κοντά στη θάλασσα και ξεκούραση.

18.00-20.00: Απογευματινή συνάντηση της ομάδας, φιλοσοφώντας με καφέ ή τσάι.

Θέματα συνάντησης:

 • Τι καθιστά τον άνθρωπο εσωτερικά ελεύθερο και ψυχικά ανθεκτικό; Πώς κατακτάται η δύναμη; Ποια η σχέση της αρετής με την ευδαιμονία; Τι θεωρεί ο Επίκτητος «αδιάφορο»; Πώς μπορεί να συνυπάρχει το υψηλό φρόνημα με την φροντίδα για τα εξωτερικά πράγματα;
 • Βιωματική προσέγγιση της θεωρίας.

20.30: Ελεύθερος χρόνος στην Πρέβεζα/δείπνο/ξεκούραση.

 

Κυριακή 19 Ιουνίου

07.30 –09.00: Πρωινό στο ξενοδοχείο.

09.00 – 11.00: Πρωινή συνάντηση  της ομάδας.

Θέματα συνάντησης:

 • “Ο χρόνος και τα πάθη”: Ποια είναι τα συναισθήματα που μας βασανίζουν; Σχετίζονται με τον τρόπο που βιώνουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον; Τί σημαίνει “ζω στο παρόν”; Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα πάθη, ζώντας στο παρόν;
 • “Να ζεις σε συμφωνία με τη φύση σου και τη Φύση” και “Στωική διατροφή” (Με αφορμή τις διδασκαλίες του Μουσώνιου Ρούφου, δασκάλου του Επίκτητου).

12.00: Αναχώρηση από το ξενοδοχείο.

12.30-14.00: Άφιξη στον ποταμό Αχέροντα και το Νεκρομαντείο (ξενάγηση από αρχαιολόγο). Στωικός περίπατος στο ποτάμι.

14.00 -17.00: Γεύμα και μοίρασμα εμπειριών του 3ημέρου μεταξύ των συμμετεχόντων, αξιολόγηση των δράσεων των διοργανωτών.

17.00: : Αναχώρηση για επιστροφή στη Θεσσαλονίκη.

 

Οι συνοδοί και συνοδοιπόροι σε αυτή την εμπειρία θα είναι:

 1. Η διδάκτωρ στωικής φιλοσοφίας Χριστίνα Κούρφαλη (PhD), συγγραφέας του βιβλίου : “Η στωική τέχνη του βίου”.
 2. Η Θεοδοσία Κωνσταντινίδου, ιδρύτρια του Κήπου.

 

Το κόστος της εκδρομής ανέρχεται στα 170,0€ κατ΄ άτομο και συμπεριλαμβάνει την μεταφορά, την διαμονή, τις ξεναγήσεις, τα μαθήματα και το workbook των μαθημάτων. 

 

Το ξενοδοχείο μας λέγεται Ηλιοβασίλεμα και βρίσκεται στον Μύτικα της Πρέβεζας μπροστά στη θάλασσα. Δεν έχει πρωινό, αλλά προσφέρει σε κάθε δωμάτιο πλήρη εξοπλισμό κουζίνας.

 

Για την κράτηση θέσης απαιτείται η προκαταβολή του ποσού των 70,0 € .

 

Δηλώσεις Συμμετοχής στο: [email protected] .

 

Στη συνολική τιμή δεν περιλαμβάνεται το εισιτήριο για το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο επειδή ποικίλλει ανά άτομο: Ολόκληρο εισιτήριο: 8,0€, Μειωμένο εισιτήριο: 4,0€
Το εισιτήριο είναι ενιαίο για το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο Νικόπολης και ισχύει και για τις 2 ημέρες.