Youth Exchange Programme: Solidarity Connects Europe

Έναρξη: 26/07/2021 Λήξη: 01/08/2021

Μία συνάντηση εφήβων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με στόχο τη διασκέδαση, την ανταλλαγή εμπειριών και τη δημιουργία ενός μουσικού βίντεο με θέμα την αλληλεγγύη. 

 

Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων ολοκληρώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου 2021.  18 νέες και νέοι από τη Γερμανία και την Ελλάδα συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, γνώρισαν την πόλη και τις γειτονιές της, επισκέφθηκαν χώρους αλληλεγγύης, συμμετείχαν σε workshop λογοτεχνίας, κινηματογράφου και μοντάζ κι έφτιαξαν όλοι μαζί ένα μουσικό βίντεο με θέμα την αλληλεγγύη.


Όλες οι δράσεις στηρίχτηκαν σε μεθόδους άτυπης εκπαίδευσης,  τα παιδιά έκαναν νέους φίλους και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το επόμενο καλοκαίρι στη Λειψία! 

 

Για νέους και νέες 14- 19 ετών

 

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

 

Το πρόγραμμα «Η αλληλεγγύη ενώνει την Ευρώπη: Μία Ανταλλαγή Νέων για τη Δημιουργία ενός Μουσικού Βίντεο», προσκαλεί έφηβους από την Ελλάδα και τη Γερμανία σε μια συνάντηση έξι (6) ημερών στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια μιας διαπολιτισμικής ομάδας άτυπης εκπαίδευσης με στόχο τη δημιουργία ενός τραγουδιού κι ενός μουσικού βίντεο με θέμα την «Αλληλεγγύη».

 

Αν συμμετέχω στο πρόγραμμα τι ακριβώς θα κάνω;

 

Ως συμμετέχων/ουσα, θα συμμετέχεις στην σύλληψη και δημιουργία του τραγουδιού και του μουσικού βίντεο, θα διασκεδάσεις, θα πάρεις μέρος σε δημιουργικές ασχολίες και θα βάλεις σε λειτουργία τη φαντασία και τη δημιουργικότητα σου για να συνεισφέρεις στο τελικό αποτέλεσμα! 

Παράλληλα, θα γνωρίσεις ανθρώπους από την Ελλάδα κα τη Γερμανία, θα ανταλλάξεις εμπειρίες και θα συνεργαστείς σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον.

 

Πότε θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα;

 

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι για 6 ημέρες!

 

ΑΠΟ: 26/07/2021

(Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από τη Γερμανία φθάνουν στις 26/07).

 

ΕΩΣ: 01/08/2021

(Αναχώρηση από το ξενοδοχείο και επιστροφή του γερμανικού γκρουπ στη Γερμανία).

 

Πόσο χρονών πρέπει να είμαι για να συμμετέχω;

 

Ο Κήπος ψάχνει 9 έφηβους που ζουν στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων. Συνολικά θα είστε 18 συμμετέχοντες από Γερμανία και Ελλάδα. Για να συμμετέχεις στο πρόγραμμα πρέπει να είσαι μεταξύ 15 και 19 ετών και να είσαι διαθέσιμος/η από τις 26 Ιουλίου έως την 01 Αυγούστου.

 

Πρέπει να έχω μουσικές γνώσεις ή προηγούμενη μουσική εμπειρία;

 

Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στη μουσική ή στο βίντεο, αρκεί η θετική σου ενέργεια!

  

Έχω κάποιες υποχρεώσεις πριν την έναρξη του προγράμματος;

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Πριν την δια ζώσης συνάντηση στην Θεσσαλονίκη, όσες και όσοι επιλεχθείτε πρέπει να συμμετάσχετε:

 

1) Σε δύο (2) προπαρασκευαστικές συναντήσεις προετοιμασίας με την ελληνική ομάδα (διαδικτυακά ή δια ζώσης) για να γνωριστείτε και να οργανώσετε μία διαπολιτισμική βραδιά ώστε να μοιραστείτε με την γερμανική ομάδα στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας στο πλαίσιο διαφόρων δραστηριοτήτων (κουζίνα, ιστορίες, αντικείμενα, τραγούδια κ.λπ.)

2) Σε μία (1) κοινή διαδικτυακή συνάντηση της ελληνικής και της γερμανικής ομάδας με στόχο να γίνει η πρώτη επαφή και να συμφωνηθούν οι θεματικές κατευθύνσεις του τραγουδιού που θα γραφτεί.

 

Πού θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις του προγράμματος;

 

Οι δραστηριότητες του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν  στον Κήπο και σε χώρο του ξενοδοχείου που είναι κλεισμένος για αποκλειστική χρήση του προγράμματος, καθώς και σε υπαίθριους και πράσινους χώρους της πόλης. Όλες οι περιοχές που θα πραγματοποιηθούν οι δραστηριότητες είναι προσβάσιμες με τα πόδια.

 

Και όλες αυτές τις μέρες πού θα μένουμε;

 

Οι δύο ομάδες θα διαμένουν στο «STAY Youth Hostel & Common Place», ένα από τα πιο καινούρια και κεντρικά youth hostel της πόλης. Τα δωμάτια διαθέτουν κουκέτες, κοινόχρηστο μπάνιο και τουαλέτα. Για τη διαμονή, θα χρησιμοποιηθεί κατά αποκλειστικότητα ένας ολόκληρος όροφος με κοινόχρηστο χώρο αποκλειστικά για τις ανάγκες του προγράμματος.

 

Ωραία, η διατροφή θα καλυφθεί από το πρόγραμμα;

 

Το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό θα καλυφθούν από το πρόγραμμα ανταλλαγής. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε τυχόν ιδιαιτερότητες στη διατροφή και  αλλεργίες, ώστε τα γεύματα να οργανωθούν κατάλληλα (θα δοθεί σχετική φόρμα προς συμπλήρωση).

 

Ποιοι διοργανώνουν το πρόγραμμα ανταλλαγής

 

Οι διοργανωτές από τη Γερμανία είναι:

 

1. Το «Die VILLA» ένα κοινωνικοπολιτισμικό κέντρο στη Λειψία που συντονίζει παρόμοια ευρωπαϊκά προγράμματα όπως ανταλλαγές, εθελοντικές υπηρεσίες ή πρακτική άσκηση.

2. Το «Crazy Paunsdorf», ένα κέντρο νεολαίας στη Λειψία, του οποίου οι  έφηβοι θα συμμετέχουν στην ανταλλαγή.

 

Ο διοργανωτής από την Ελλάδα είναι:

 

 

Ο Κήπος από το 2014, προάγει την άτυπη εκπαίδευση και τα προγράμματα δια βίου μάθησης, με στόχο την απόκτηση σχετικών γνώσεων, δεξιοτήτων, στάσεων και αξιών, την καλλιέργεια, τη δημιουργικότητα και την ενδυνάμωση της κοινωνικής ευθύνης σε ενήλικες, έφηβους και παιδιά.

Προσφέρουμε μία σειρά σεμιναρίων και δημιουργικών εργαστηρίων που σχετίζονται με μια ποικιλία θεμάτων που επιμελούμαστε σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα, και τις προτιμήσεις των συμμετεχόντων σε αυτά.

Δίνουμε προτεραιότητα σε έργα και συνεργασίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στηρίζουμε τις ευάλωτες ομάδες.

Στο Κήπο, φέρνουμε την ευκαιρία να μάθουμε και να βιώσουμε τα πάντα με χαρά, να κοινωνικοποιηθούμε με άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα, διαφόρων ηλικιών και εμπειριών. Ο Κήπος δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να γίνουν φορείς της δικής τους ανάπτυξης και ενεργοί πολίτες.

 

Έχω κάποιες ακόμα ερωτήσεις πριν συμπληρώσω την αίτηση, πού μπορώ να απευθυνθώ;

 

Για συμμετέχοντες/ουσες από τη Θεσσαλονίκη:

 

[email protected] 

 

+30 2313078962

  

Σε όσους και όσες επιλεχθούν να συμμετάσχουν, θα δοθούν αναλυτικές πληροφορίες και το  λεπτομερές πρόγραμμα δραστηριοτήτων.