Εργαστήριο λογοτεχνίας του Φανταστικού

Fantasy / Sci-fi / Horror writing workshop

 

 

Κάθε συγγραφέας του φανταστικού βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη περιπέτεια - και για αυτό χρειάζεται ξεκινώντας να προμηθευτεί τα κατάλληλα εφόδια.

Το εργαστήρι λογοτεχνίας του φανταστικού στοχεύει να δώσει εξειδικευμένες γνώσεις και εργαλεία σε όσους ενδιαφέρονται να γράψουν φαντασία, επιστημονική φαντασία, τρόμο, μαγικό ρεαλισμό, αλλά και κάθε είδος που ανήκει στην ευρύτερη λογοτεχνική ομπρέλα του φανταστικού.

 

Ολοκληρώνοντας το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν τα εργαλεία να στήσουν, να δουλέψουν και να ολοκληρώσουν ένα έργο της λογοτεχνίας του φανταστικού (μυθιστόρημα, διήγημα, μικρομυθοπλασία). Στη διάρκεια των συναντήσεων θα συζητηθούν θέματα επιμέλειας αλλά και προώθησης του έργου έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να ξέρουν να κινηθούν στο εκδοτικό πεδίο της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ανάμεσα στις θεματικές που θα καλυφθούν στα μαθήματα, είναι και οι εξής:

 

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ

Ποιες είναι οι εξειδικευμένες απαιτήσεις της λογοτεχνίας του φανταστικού και πώς να προετοιμαστείς να τις αντιμετωπίσεις.

 

ΑΡΧΕΣ ΚΟΣΜΟΠΛΑΣΙΑΣ

Πώς να κατασκευάσεις πιστευτούς, πρωτότυπους κόσμους που να εξυπηρετούν άμεσα την αφήγηση.

 

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ

Πώς να δημιουργήσεις τρισδιάστατους πρωταγωνιστές, ήρωες και ανταγωνιστές στη λογοτεχνία του φανταστικού.

 

ΚΛΙΣΕ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του είδους και πώς να το αντιμετωπίσεις, χωρίς να χαθεί η αρχετυπική έλξη της αφήγησης.

 

ΠΛΟΚΗ & ΕΞΕΛΙΞΗ

Πώς να στήσεις και να προχωρήσεις την πλοκή του έργου σου χωρίς να χαθείς στα μισά.

 

Ο ΑΘΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

Πώς να δώσεις ατμόσφαιρα, πληροφορίες και εικόνες, χωρίς να μπερδεύεις ή να πνίγεις τον αναγνώστη.

 

ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΕΡΕΥΝΑ & ΠΗΓΕΣ

Τι χρειάζεται να ψάξεις πριν ξεκινήσεις να γράφεις & πώς να χρησιμοποιήσεις το περιβάλλον σου για να δώσεις πρωτότυπες ιστορίες, κόσμους και εικόνες.

 

ΔΙΗΓΗΜΑ

Πώς να γράψεις διηγήματα του φανταστικού, και πού να τα προωθήσεις.

 

ΤΑΣΕΙΣ & ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Νέα ονόματα, υποείδη, τάσεις και ζητήματα στη λογοτεχνία του είδους.

 

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Εισαγωγή στην εκδοτική πραγματικότητα Ελλάδας & εξωτερικού. Συμβουλές, εργαλεία, ονόματα, εκδοτικοί χώροι και παγίδες προς αποφυγήν για όποιον είναι έτοιμος να βγάλει το έργο του στο κοινό.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ & ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 

Το εργαστήριο περιλαμβάνει -πέρα από τη θεωρητική βάση- εξειδικευμένες ασκήσεις, εκτεταμένα παραδείγματα μέσα από κλασσικά και καινοτόμα έργα του χώρου, κριτική και επιμέλεια κειμένων των συμμετεχόντων.

 

Εισηγήτριες: Βάγια Ψευτάκη, Δήμητρα Νικολαΐδου 

 

Η πρώτη συνάντηση του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13/10 20:15-22:15. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους χώρους του Κήπου. Για την αποφυγή συνωστισμού, η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ δίωρες συναντήσεις, κάθε Τρίτη 20:15-22:15 και το συνολικό του κόστος είναι 140,0€ (125,0€ φοιτητών/ ανέργων).