Σεμινάριο Καλλιτεχνικής Ξυλοτόρνευσης

Έναρξη: 27/05/2023 Λήξη: 27/05/2023
Εισαγωγή στην ξυλογλυπτική με τόρνο.
 
Η τέχνη εμφανίζεται μέσα από διάφορες προσεγγίσεις, μια από αυτές είναι και η ξυλοτόρνευση η σμίλευση δηλαδή ξύλινου δοκιμίου καθώς αυτό περιστρέφεται με μηχανικό τρόπο.
 
Εκτός από την «αυστηρή» - τεχνική της μορφή, όπως π.χ. είναι η κατασκευή ποδιών τραπεζιών ή άλλων κλασσικών σχεδίων και μοτίβων για έπιπλα και ξύλινες κατασκευές, υπάρχει και η καλλιτεχνική της έκφραση που προσφέρει ένα ατέλειωτο φάσμα δημιουργίας.
 
Στο σεμινάριο αυτό θα γνωρίσουμε μαζί: 
-Τον τόρνο και τα εργαλεία που τον συνοδεύουν.
-Το ξύλο σαν υλικό, τη διαχείρισή του και τις ιδιαιτερότητες του.
-Είδη ξυλοτόρνευσης.
-Εφαρμογή σε δοκίμιο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα τα οποία θέλουν να γνωρίσουν μια διαφορετική προσέγγιση στην ξυλογλυπτική και γενικά στις ξύλινες δημιουργίες. 
 
Θα ολοκληρωθεί σε μία τρίωρη συνάντηση, το Σάββατο 27/5, 11:00-14:00 και το κόστος συμμετοχής είναι 10,0€.
 
Εισηγητής: Μάριος Καρπικούδης.
 

Ο Μάριος Καρπικούδης είναι ένας επαγγελματίας επιπλοποιός και αυτοδίδακτος ξυλοτορναδόρος από τη Θεσσαλονίκη. Από μικρός ασχολήθηκε με τις τέχνες, τη ζωγραφική, τη μουσική κ.α. όμως αυτό που τον κέρδισε ήταν το ξύλο. Ως γιος επιπλοποιού, μεγάλωσε μέσα στο εργαστήρι του και εκεί άρχισε να κάνει τις πρώτες του ξύλινες δημιουργίες. Το 2013 αποφοίτησε από τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. όμως οι κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες της εποχής δεν του επέτρεψαν να ασχοληθεί με το αντικείμενό του κι έτσι ανέλαβε το εργαστήρι του πατέρα του ώστε να ασχοληθεί με την τέχνη που τον κέρδισε. Παρότι η δουλειά του επιπλοποιού είχε να κάνει με την κατεργασία του ξύλου, ήταν μεθοδική και της έλειπε η δημιουργικότητα που αναζητούσε.

Το 2014 ανακάλυψε τυχαία τον ξυλότορνο και ένα είδος τέχνης που δεν είχε και μεγάλη ιστορία στην χώρα μας. Γρήγορα παθιάστηκε με τις δυνατότητες του για δημιουργία και σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε τον δικό του. Έκτοτε ένα όμορφο ταξίδι δημιουργίας ξεκίνησε και μαζί με μια μικρή -αρχικά αλλά έντονα εξελισσόμενη- κοινότητα πολύ αξιόλογων καλλιτεχνών του είδους βοηθά στην προώθηση και εξέλιξη της τέχνης αυτής. Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και βιβλία σχετικά με το ξύλο και συμμετέχει με έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί διαλέξεις και σεμινάρια που αφορούν την συγκεκριμένη τέχνη και διδάσκει την τέχνη του ξυλότορνου σε αρχάριους και μη.