Συνεργατική Γραφή

Ένα εργαστήρι γραφής για όσες και όσους γράφουν και πιστεύουν στη δύναμη της ομάδας και την παραγωγική δημιουργία μέσα σε αυτή και για εκπαιδευτικούς που θέλουν να κινητοποιήσουν το «τελευταίο θρανίο» μέσω της γραφής.

 

 

Το εγχείρημα της  Συνεργατικής Γραφής για την Στέλλα Τενεκετζή κλείνει πια δυο χρόνια. Το πρώτο ασκησιολόγιο σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια πιλοτικού μαθήματος σε μαθητές των ελληνικών σχολείων της Μ. Βρετανίας. Σκοπός ήταν ο επαναπροσδιορισμός της σχέση τους με την ελληνική γλώσσα μέσα από την ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και η ιδέα για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικού προγράμματος συνεργατικής γραφής έδωσε το παρόν.

 

Το πρόγραμμα πήρε την τελική του μορφή τον Σεπτέμβριο του 2022 και φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στον Κήπο με επιτυχία. Το παραγόμενό του, το συνεργατικό αφήγημα «Καθώς Λιποθυμώ» εκδόθηκε, το απολαύσαμε!

 

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα τετράμηνο εργαστήρι που ξεκινάει από τη λευκή σελίδα και φτάνει σε ένα ολοκληρωμένο κοινό αφήγημα (διήγημα) με τα παρακάτω διακριτά στάδια:

  

Στάδιο Α:    Εντοπίζω το θέμα που με ενδιαφέρει.

 

Στάδιο Β:    Εντοπίζουμε το κοινό σημείο της ομάδας (θεματολογικά).

 

Στάδιο Γ:     Οικοδομούμε τον κεντρικό Χαρακτήρα και το Περιβάλλον του.

 

Στάδιο Δ:    Φτιάχνουμε την Πλοκή της ιστορίας.

 

Στάδιο Ε:     Γραφή (οργανικά και όχι γραμμικά, ατομικά και συλλογικά).

 

Στάδιο Ζ:     Επιμέλεια του κειμένου. 

 

Η προσέγγιση είναι προσωποκεντρική, η ομάδα δημιουργεί ασφάλεια στα μέλη της, ο δημιουργικός εαυτός των συμμετεχόντων έχει την καλύτερη συνθήκη για να εμφανιστεί!

 

Στη Συνεργατική Γραφή ο χρόνος πυκνώνει. Οι συμμετέχοντες εξασκούνται στη συνύπαρξη και στο συνανήκειν, σχολιάζουν το παραγόμενο ως συνδημιουργοί και όχι ως κριτές.

  

Η συντονίστρια, για να συμβούν τα παραπάνω, χρησιμοποιεί τεχνικές επικοινωνίας για ενίσχυση του μηνύματος ενός πομπού προς πολλούς δέκτες, τεχνικές δημιουργικής γραφής και θεατρικού αυτοσχεδιασμού (προσαρμοσμένες στη συγγραφική λειτουργία).

 

Πια, μπορούμε να το πούμε, σε αυτό το εργαστήρι είμαστε σίγουροι για δυο πράγματα:

  • Πρώτον, με τη λήξη του θα μπορείτε με μεγάλη ευκολία να φτιάξετε όποια δική σας ιστορία θέλετε μια και θα έχετε ζήσει όλη την πορεία κατασκευής ενός αφηγήματος.
  • Δεύτερον, για να γράψετε συνεργατικά πρέπει να καλοπεράσετε αισθητά περισσότερο από όσο συνήθως καλοπερνάτε.

 

Οπότε, ετοιμαστείτε να ανεβάσετε τους δείκτες της αδρεναλίνης και της ντοπαμίνης σας, ο δρόμος είναι μονόδρομος!

 

Εισηγήτρια/συντονίστρια: Στέλλα Τενεκετζή.

 

Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε 16 συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν τόσο δια ζώσης όσο και online, κάθε Παρασκευή 19:00-21:30. 

 

Το κόστος συμμετοχής είναι 75,0/μήνα (65,0 φοιτητών/ανέργων).