Υποκριτική στην κάμερα

 

«Δεν χρειάζεται να σαγηνεύσεις την κάμερα. Η κάμερα ήδη σε αγαπάει βαθιά»

Michael Caine

 

 

Ένα σεμινάριο σχεδιασμένο για να παρουσιάσει τις βασικές τεχνικές και μεθόδους υποκριτικής μπροστά από την κάμερα.

 

Θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της κινηματογραφικής ερμηνείας καθώς και το πώς αυτή καθορίζεται από τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες ενός γυρίσματος. Βασικός πυλώνας του σεμιναρίου είναι η πρακτική εξάσκηση, με χρήση πραγματικών σεναρίων, καθώς και η προβολή των εφαρμοσμένων ασκήσεων με παράλληλη συλλογική συζήτηση πάνω σε αυτές.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών που θέλουν να εξοικειωθούν με τις τεχνικές της υποκριτικής στην κάμερα καθώς και ερασιτέχνες ηθοποιούς που θέλουν να ζυμωθούν με την κινηματογραφική ενσάρκωση ενός χαρακτήρα. Μέσα από τις ασκήσεις υποκριτικής με την κάμερα, οι ηθοποιοί θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το μέσο και μυστικά του. Στόχος της πρακτικής εξάσκησης είναι να γίνουν κατανοητές οι τεχνικές πτυχές ενός γυρίσματος και πως αυτές επηρεάζουν την δουλειά του ηθοποιού. Έτσι οι ηθοποιοί θα αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση και θα σχηματίσουν τις συνθήκες ώστε να δημιουργούν πλήρως κατανοητούς και αληθινούς χαρακτήρες και να μπορούν να μεταδίδουν αυθεντικά συναισθήματα μέσω του φακού.

 

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα έρθουν σε επαφή με την φύση των κινηματογραφικών γυρισμάτων και τις ειδικές τους απαιτήσεις ώστε να μπορούν να αναπτύξουν τα απαραίτητα εργαλεία για την δημιουργία πολυδιάστατων χαρακτήρων. Μέσα από εξάσκηση μπροστά στην κάμερα θα εξοικειωθούν με τις τεχνικές της υποκριτικής στην κάμερα και θα αποκτήσουν το υπόβαθρο για να μεταφέρουν με οργανικό και αυθεντικό τρόπο έναν χαρακτήρα από το σενάριο στην οθόνη.

 

Σκελετός σεμιναρίου

  • Βασικές αρχές υποκριτικής στην κάμερα
  • Διαφορές μεταξύ υποκριτικής στο Θέατρο και στον Κινηματογράφο
  • Πρακτικές και όροι κινηματογραφικού γυρίσματος
  • Δημιουργία χαρακτήρα μέσα από την ανάλυση του σεναρίου
  • Η σημασία της συναισθηματικής αληθείας στον κινηματογράφο
  • Acting is reacting. Ακούγοντας και αντιδρώντας στους άλλους ρόλους
  • Έλεγχος έντασης φωνής και ρυθμού στους διαλόγους
  • Blocking. Κίνηση σε καθορισμένο χώρο δράσης
  • Χρήση κίνησης και γλώσσας σώματος για την ερμηνεία μπροστά στην κάμερα

 

Εισηγητής: Γιώργος Γεωργακόπουλος

 

Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε 8 συναντήσεις, κάθε Τρίτη 20:00-22:00. 

 

Το κόστος συμμετοχής είναι 140,0€ (120,0€ φοιτητών/ανέργων).