Σουλτάνα Ξένου- Παραμύθια για παιδιά

     Η Σουλτάνα Ξένου είναι αφηγήτρια παραμυθιού, κατασκευάστρια κούκλας και ειδική παιδαγωγός. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία στο   Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην ειδική αγωγή .  Φοίτησε για τέσσερα χρόνια σε εικαστικό εργαστήρι, όπου είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διάφορες τεχνικές και τεχνοτροπίες. Η τέχνη στις διάφορες μορφές της, αποτελούσε πάντα έναν πόλο έλξης για αυτήν. Την προσέγγιζε τόσο ως προσωπική σπουδή, αλλά και ως εργαλείο  παιδαγωγικό. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ζωγραφική και την κατασκευή κούκλας. Παρακολούθησε σειρά μαθημάτων  βιωματικού εργαστήριου, ‘’αυθόρμητου θεάτρου’’. Επίσης εκπαιδεύτηκε στις τεχνικές του ‘‘play back theatre‘’.

   

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου εργάζεται ως εκπαιδευτικός, χρησιμοποιεί την τέχνη και το παραμύθι  ως παιδαγωγικό εργαλείο. Υλοποιεί   προγράμματα αισθητικής αγωγής, οργανώνει εκθέσεις με έργα των παιδιών, σχολικές θεατρικές παραστάσεις    και συνεργάζεται με φορείς της πόλης. Πήρε μέρος ως εισηγήτρια, σε ημερίδες και συνέδρια με θέμα, η τέχνη στην εκπαίδευση.  Συμμετείχε  σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής για νέους καλλιτέχνες με δικά της έργα και έχει παρουσιάσει τέσσερεις ατομικές της εκθέσεις.

    

 Με το παραμύθι συναντήθηκε τα τελευταία χρόνια.  Η συνάντηση αυτή ήταν μαγευτική γιατί με το παραμύθι συνδύασε την κούκλα, την ζωγραφική και την θεατρική έκφραση. Ασχολείται κυρίως με τα παραδοσιακά παραμύθια για παιδιά, τα οποία εμπλουτίζει με παιχνίδια θεατρικής έκφρασης, με κατασκευή κούκλας,  εικαστικές κατασκευές και ζωγραφική.  Αφηγείται επίσης  παραμύθια για ενήλικες. 

 

Μπορείτε να  δείτε δουλειές της: Μουσικό Κουκί  και  ΜιΚροί άνθρΩποι .