Ζ. Δ. Αϊναλής

 

Ο Ζ. Δ. Αϊναλής γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη βυζαντινή πολιτισμική και κοινωνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Στο ίδιο πανεπιστήμιο ξεκίνησε, ως υπότροφος Ι.Κ.Υ., τη διδακτορική διατριβή του με θέμα τις αναπαραστάσεις του ταμπού στη λογοτεχνία της Ύστερης Αρχαιότητας (4ος – 7ος αι. μ.Χ.), την οποία και υποστήριξε το 2014. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως υπότροφος και Επιστημονικός Υπεύθυνος ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. με θέμα τις αναπαραστάσεις των ταυτοτήτων, των ετεροτήτων και των έμφυλων ρόλων στην παλαιολόγεια μυθιστορία (13ος – 15ος αι. μ.Χ.).

 

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Ηλεκτρογραφία (Γαβριηλίδης, 2006· 2η έκδοση, Θράκα, 2018), Η σιωπή της Σίβας (Vakxikon.gr, Αθήνα, 2011· 2016), Τα παραμύθια της έρημος (Κέδρος, 2017), Η μονωδία της έρημος (Κέδρος, 2019) και Ένα Κάτι Πιο Αργά (Υποκείμενο, 2021)· τη συλλογή ποιητικών αφηγημάτων Αποσπάσματα (Γαβριηλίδης, 2008) καθώς και τα ποιητικά μυθιστορήματα Μιχάλης Τάτσης - Με το καδρόνι στα χέρια (Πανοπτικόν, 2011) και Μυθολογία (Πανοπτικόν, 2013). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Πορτογαλικά, στα Ιταλικά και στα Φινλανδικά.

Έχει μεταφράσει πληθώρα Ευρωπαίων ποιητών, πεζογράφων και δοκιμιογράφων και έχει δημοσιεύσει σειρά δοκιμίων για το σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα και τη νεότερη ποίηση.

 

Είναι ιδρυτικό μέλος της Συντακτικής Ομάδας του λογοτεχνικού περιοδικού Βόρεια-Βορειοανατολικά. Ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη.