Εργαστήρι Ντοκιμαντέρ

Φτιάχνουμε το δικό μας ντοκιμαντέρ σε 8 συναντήσεις! 

 

Πρόκειται για ένα πρακτικό κινηματογραφικό εργαστήρι.

 

Οι συμμετέχοντες, μέσα από παραδείγματα, βιωματικές ασκήσεις και ανταλλαγή ιδεών, θα γυρίσουν το δικό τους ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ.

 

Θα γίνει διδασκαλία τεχνικών έρευνας, συγγραφής σεναρίου και θα πραγματοποιηθούν εξωτερικά και εσωτερικά γυρίσματα ανάλογα με τις ανάγκες της ταινίας. Το κάθε άτομο θα είναι υπεύθυνο για την σύλληψη της ιδέας, το πρακτικό, αισθητικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με την βοήθεια και την επίβλεψη του εισηγητή.

 

Στο τέλος του εργαστηρίου, θα οργανωθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ και θα γίνει συζήτηση γι’ αυτό.

 

Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες. Η προηγούμενη ενασχόληση με τον κινηματογράφο και οι τεχνικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες. Το εργαστήρι είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε αγαπάει τις ταινίες, τα ντοκιμαντέρ και γοητεύεται από τον χώρο της έβδομης τέχνης. 

 

Σαν εργαλεία, θα χρησιμοποιηθούν, από κινητά τηλέφωνα μέχρι dslr και mirrorless κάμερες και οτιδήποτε άλλο έχουμε στη διάθεση μας.

 

Στόχος του εργαστηρίου είναι, οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον χώρο του ντοκιμαντέρ, να παρακολουθήσουν ιστορικά παραδείγματα και μέσα από την πράξη και την ομαδικότητα, ν’ ανακαλύψουν τα βήματα και τα εργαλεία που χρειάζονται για να φτάσει η ιδέα τους στην κινηματογραφική αίθουσα.

 

1η ενότητα:

1η συνάντηση -  γνωριμία με το ντοκιμαντέρ/ προβολή αποσπασμάτων από ταινίες ντοκιμαντέρ.

2η συνάντηση- συζήτηση και επιλογή θέματος του ντοκιμαντέρ της ομάδας/ εκμάθηση τρόπων προσέγγισης, έρευνας και γυρίσματος.

 

2η ενότητα:

3η – 6η συνάντηση – συγγραφή σεναρίου (του ντοκιμαντέρ που θα φτιάξει η ομάδα)/βιωματικές ασκήσεις/ έρευνα/ γυρίσματα.

3η ενότητα:

7η- 8η συνάντηση – μοντάζ (με την καθοδήγηση και σε συνεργασία με τον εισηγητή)/ τελικές διορθώσεις/ συζήτηση για το αποτέλεσμα του ντοκιμαντέρ/ ανατροφοδότηση για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας/ προβολή του ντοκιμαντέρ.

 

Εισηγητής: Αναστάσης Δαλλής

 

Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε 8 δίωρες συναντήσεις, κάθε Τρίτη, 20:00-22:00, και το κόστος συμμετοχής είναι 115,0€ (100,0€ φοιτητών/ανέργων).