ONLINE Ορθοφωνία και Τεχνικές Προφορικής Παρουσίασης

Έναρξη: 10/01/2023 Λήξη: 21/02/2023

Μιλάς. Σε ακούνε;

 

Μάθε να Μιλάς και να Αφηγείσαι Καθαρά και Εκφραστικά.

 

Πώς παρουσιάζουμε με ζωντάνια και επαγγελματισμό μπροστά σε κοινό αλλά και στις ψηφιακές πλατφόρμες;

Πώς η φωνή μας θα έχει όγκο και ένταση χωρίς να κουραζόμαστε; Πώς γοητεύουμε με την φωνή μας όταν μιλάμε; Πόσα ηχοχρώματα έχει η φωνή μας και πώς επιλέγουμε το κατάλληλο για την περίσταση; 

 

Πολλές φορές όταν απευθυνόμαστε σε κάποιον, αντιλαμβανόμαστε ότι το μήνυμα δεν «περνάει». Ίσως γιατί ο άλλος εστιάζει στον τρόπο που μιλάμε και όχι στο περιεχόμενο του λόγου μας. 

 

Πώς μπορούμε λοιπόν να μιλάμε όσο γίνεται καθαρότερα και να ακουγόμαστε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες με ευκρίνεια και εκφραστικότητα; Πώς μπορούμε να αφηγούμαστε ένα οποιοδήποτε κείμενο πειστικά, με το ανάλογο  χρώμα και συναίσθημα;

 

Από το 2016 που ξεκίνησε το Σεμινάριο Ορθοφωνίας και Τεχνικών Προφορικής Παρουσίασης, δεκάδες επαγγελματίες βρήκαν τον τρόπο να τοποθετήσουν σωστά τη φωνή τους, να μιλήσουν καθαρά κι εκφραστικά, να τονώσουν την αυτοπεποίθεσή τους και να ακουστούν. Αυτό συμβαίνει χάρη στην εικοσαετή παιδαγωγική και θεραπευτική εμπειρία της εισηγήτριας, Μαρίας Αράπογλου, η οποία είναι σε θέση να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που συνδέονται με τη φωνητική έκφραση.

 

Η μέθοδος που εφαρμόζει στοχεύει στο να βοηθήσει το σώμα να λειτουργήσει σωστά, ώστε να παράγει ανεμπόδιστα ήχο και λόγο. Πρόκειται για μία μέθοδο σύνθετη, που αντλεί τεχνικές από διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις όπως Interactive Music Therapy (αλληλεπιδραστική μουσικοθεραπεία), Alexander Technique, Tai-Chi κ.α. 

 

Το σεμινάριο, ακόμα και στην online εκδοχή του, πραγματοποιείται με ένα τρόπο διαδραστικό και βιωματικό. Ο κάθε συμμετέχων αντιμετωπίζεται ξεχωριστά με βάση τις ιδιαιτερότητες της φωνής του και των σημείων που χρειάζεται να βελτιώσει. Παράλληλα, με τη χρήση τεχνικών από το voice-acting, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να χρωματίζουν τη φωνή τους και πώς να έχει ο λόγος τους μελωδικότητα και εκφραστικότητα. 

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες που εκτίθενται καθημερινά μέσω ζωντανού ή διαδικτυακού δημόσιου λόγου και επομένως χρειάζονται αποτελεσματική επικοινωνία όπως:  

Εκπαιδευτικοί, πωλητές, εκφωνητές, σπουδαστές, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, ηθοποιοί, αφηγητές, ξεναγοί, πολιτικοί, ομιλητές, υπεύθυνοι εταιρικών τμημάτων, τραγουδιστές, δικηγόροι κ.α. 

 

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου δίνεται βεβαίωση συμμετοχής.

 

Εισηγήτρια: Μαρία Αράπογλου Voice Actress-Μουσικός-Μουσικοθεραπεύτρια

 

Το σεμινάριο πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας zoom κάθε Τρίτη 20:00-22:30 και ο κάθε κύλός ολοκληρώνεται σε 8 συναντήσεις. Το κόστος κάθε κύκλου είναι 150,0€ (135,0€ φοιτητών/ανέργων).

 

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 09/1. 

 

Για το Online σεμινάριο απαιτείται:

 • Καλή σύνδεση internet
 • Υπολογιστής ή tablet
 • Ηχεία και μικρόφωνο καλής απόδοσης
 • Στρώμα άσκησης/χαλάκι για τις ασκήσεις χαλάρωσης στην αρχή του μαθήματος
 • Ήσυχο περιβάλλον

 

Στην online εκδοχή, θα αφιερώνεται συγκεκριμένος χρόνος στον κάθε συμμετέχοντα για κάθε άσκηση, ενώ παράλληλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα ακούν και θα βελτιώνουν την ακουστική τους διάκριση και παρατηρητικότητα.

 

Το Online σεμινάριο Ορθοφωνία και Τεχνικές Προφορικής Παρουσίασης, ολοκληρώνεται σε 2 κύκλους.

 

Στον Α’ κύκλο του σεμιναρίου διάρκειας 2 μηνών:

 

 • Θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη διαφραγματική αναπνοή.
 • Θα εξερευνήσουμε τη φωνής μας μέσα από αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδι.
 • Θα μάθουμε τους κανόνες προφοράς της ελληνικής γλώσσας.
 • Θα καταλάβουμε πώς αρθρώνονται σωστά τα φωνήεντα και τα σύμφωνα.
 • Θα μάθουμε να επεξεργαζόμαστε σωστά ένα οποιοδήποτε γραπτό κείμενο και πώς το αφηγούμαστε με ζωντάνια και εκφραστικότητα.
 • Θα εξερευνήσουμε τεχνικές παρουσίασης βασιζόμενοι και στις ατομικές ανάγκες των συμμετεχόντων.
 • Θα ανακαλύψουμε την έκταση και τις δυνατότητες της φωνής μας.
 • Θα ανακαλύψουμε τρόπους να χρωματίζουμε τη φωνή μας ανάλογα με αυτό που λέμε.

 

Στον Β’ κύκλο του σεμιναρίου διάρκειας 2 μηνών:

 

 • Θα τελειοποιήσουμε τη διαφραγματική αναπνοή συνδυάζοντάς την με τα εκφραστικά στοιχεία του λόγου.
 • Θα βελτιώσουμε την άρθρωση μας ώστε ο λόγος μας να έχει διαύγεια και καθαρότητα.
 • Θα εμβαθύνουμε στις τεχνικές παρουσίασης, βασιζόμενοι στις ατομικές ανάγκες των συμμετεχόντων.
 • Θα εξερευνήσουμε σε βάθος τα μουσικά χαρακτηριστικά του λόγου όπως ο ρυθμός, η τονικότητα, η ένταση η ταχύτητα και η παύση.
 • Θα εμβαθύνουμε στην επεξεργασία του γραπτού κειμένου.

 

.