ONLINE Ορθοφωνία και Τεχνικές Προφορικής Παρουσίασης

Μιλάς. Σε ακούνε; 

 

Μάθε να Μιλάς και να Αφηγείσαι Καθαρά και Εκφραστικά.

 

  

 

Λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα, χρειάζεται να μπορούμε να ακουγόμαστε όταν μιλάμε και να συνδεόμαστε με τους άλλους ακόμα και φορώντας μάσκα και από απόσταση. Χρειάζεται επίσης να ακουγόμαστε καθαρά και εκφραστικά όταν δουλεύουμε ή παρουσιάζουμε online.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους χρειάζονται αποτελεσματική επικοινωνία μέσω του λόγου καθημερινά και σε επαγγελματίες που η έκθεση στο δημόσιο λόγο, ζωντανά ή διαδικτυακά, αποτελεί μέρος της δουλειάς τους όπως:

 

 

 

Εκπαιδευτικοί, Εκφωνητές, Σπουδαστές, Δημοσιογράφοι, Επιχειρηματίες, Ηθοποιοί-Αφηγητές, Ξεναγοί, Πολιτικοί, Επιστήμονες-Ομιλητές σε συνέδρια,Υπεύθυνοι εταιρικών τμημάτων, Τραγουδιστές, Δικηγόροι κ.α.

 

 

 

Πολλές φορές όταν απευθυνόμαστε σε κάποιον προσωπικά ή σε πολλούς δημόσια ή απλά αφηγούμαστε μια ιστορία , αντιλαμβανόμαστε ότι το μήνυμα δεν ¨περνάει¨ προς τα έξω. Ίσως γιατί οι άλλοι εστιάζονται κυρίως στον τρόπο που μιλάμε και λιγότερο στο περιεχόμενο του λόγου μας. Ειδικά σήμερα με τις υπάρχουσες συνθήκες, οι περισσότεροι δυσκολεύονται να ακουστούν μιλώντας μέσα από μια μάσκα που αναγκαστικά διακόπτει τη ροή του αέρα.

 

 • Πως μπορούμε λοιπόν να μιλάμε όσο γίνεται καθαρότερα και να ακουγόμαστε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες  με ευκρίνεια και εκφραστικότητα;Πως μπορούμε να αφηγούμαστε ένα οποιοδήποτε κείμενο πειστικά, με το ανάλογο  χρώμα και συναίσθημα;
 • Πως μπορούμε να παρουσιάζουμε με ζωντάνια και επαγγελματισμό στις ψηφιακές πλατφόρμες;
 • Πως μπορεί η φωνή μας να έχει όγκο και ένταση χωρίς να κουραζόμαστε;
 • Πόσα ηχοχρώματα έχει η φωνή μας όταν μιλάμε και πως μπορούμε να επιλέξουμε το πιο κατάλληλο ανάλογα με την περίσταση;  
 • Πως μπορούμε να γοητεύουμε με την φωνή μας όταν μιλάμε;
Στο Online σεμινάριο χρειάζεται ο κάθε συμμετέχων να διαθέτει: 
 1. Καλή σύνδεση internet
 2.  Υπολογιστής ή laptop ή tablet
 3. Όσο γίνεται καλύτερα ηχεία και μικρόφωνο
 4. Ένα στρωματάκι ή χαλάκι στον προσωπικό του χώρο για την χαλάρωση στην εισαγωγή του μαθήματος.
 5. Ήσυχο περιβάλλον
Σε αυτήν την virtual εκδοχή του σεμιναρίου θα δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα αφιερώνεται στον κάθε συμμετέχοντα σε κάθε άσκηση, ενώ παράλληλα οι υπόλοιποι θα ακούν βελτιώνοντας την ακουστική τους διάκριση και παρατηρητικότητα. 

 

Η μέθοδος Ορθοφωνίας που εφαρμόζεται είναι ολιστική. Ο κάθε συμμετέχων αντιμετωπίζεται ξεχωριστά με βάση τις ιδιαιτερότητες της φωνής του και των σημείων που χρειάζεται να βελτιώσει.

Πρόκειται για μία συνθετική μέθοδο που αντλεί τεχνικές από διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις όπως Interactive Music Therapy (αλληλεπιδραστική μουσικοθεραπεία), Alexander Technique, Tai-Chi κ.α)

Με παιδαγωγική και θεραπευτική εμπειρία 20 ετών, η εισηγήτρια είναι σε θέση να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που συνδέονται με τη φωνητική έκφραση. Η μέθοδος που εφαρμόζει στοχεύει στο να βοηθήσει το σώμα να λειτουργήσει σωστά, ώστε να παράγει ανεμπόδιστα ήχο και λόγο. Παράλληλα, με τη χρήση τεχνικών από το voice-acting, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να χρωματίζουν τη φωνή τους και πώς να έχει ο λόγος τους μελωδικότητα και εκφραστικότητα.

 

 

 

Το Online σεμινάριο Ορθοφωνία και Τεχνικές Προφορικής Παρουσίασης, θα διεξαχθεί σε 2 κύκλους. 

 

Στον Α’ κύκλο του σεμιναρίου διάρκειας 2 μηνών θα μάθουμε: 

 

 • Να χρησιμοποιούμε τη διαφραγματική αναπνοή ώστε να ακουγόμαστε πιο δυνατά, χωρίς κόπο, είτε φορώντας μάσκα, είτε όχι.
 • Θα εξερευνήσουμε τις δυνατότητες της φωνής μας μέσα από αυτοσχεδιασμούς και πολύ παιχνίδι.
 • Θα μάθουμε τους κανόνες προφοράς της ελληνικής γλώσσας.
 • Θα καταλάβουμε πως αρθρώνονται σωστά τα φωνήεντα και τα σύμφωνα και θα δουλέψουμε με ανάλογες ασκήσεις και πειραματισμούς.
 • Θα μάθουμε πως να επεξεργαζόμαστε σωστά ένα οποιοδήποτε γραπτό κείμενο ώστε να μπορούμε να αφηγηθούμε το περιεχόμενο του πειστικά, με ζωντάνια και εκφραστικότητα.
 • Θα εξερευνήσουμε τεχνικές παρουσίασης  που αφορούν την οποιουδήποτε είδους δημόσια ομιλία, βασιζόμενοι και στις ατομικές ανάγκες των συμμετεχόντων στο σεμινάριο
 • Θα ανακαλύψουμε την έκταση και τις δυνατότητες της φωνής μας.
 • Θα ανακαλύψουμε τρόπους να χρωματίζουμε την φωνή μας ανάλογα με το περιεχόμενο της ομιλίας μας.

  

Εισηγήτρια: Μαρία Αράπογλου VoiceActress-Μουσικός-Μουσικοθεραπεύτρια

 

Online Σεμινάριο

 

Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια δύο μηνών, οι συναντήσεις θα είναι δυομισάωρες, μία φορά την εβδομάδα. Το συνολικό κόστος του σεμιναρίου είναι 150,00 ευρώ (135,00 ευρώ φοιτητών/ανέργων).

 

 

Στον Β’ κύκλο του σεμιναρίου διάρκειας 2 μηνών

 

Θα τελειοποιήσουμε την διαφραγματική αναπνοή συνδυάζοντάς την πλέον πιο περίτεχνα με τα εκφραστικά στοιχεία του λόγου.

 

 • Θα βελτιώσουμε την άρθρωση μας ακόμα περισσότερο ώστε ο λόγος μας να έχει διαύγεια και καθαρότητα.
 • Θα εμβαθύνουμε σε τεχνικές παρουσίασης που αφορούν την οποιουδήποτε είδους δημόσια ομιλία, βασιζόμενοι και στις ατομικές ανάγκες των συμμετεχόντων στο σεμινάριο
 • Θα μάθουμε ποικίλους τρόπους να χρωματίζουμε την έκφραση μας και να επιλέγουμε συγκεκριμένο ύφος ανάλογα με το νόημα και το περιεχόμενο της ομιλίας μας.
 • Θα εξερευνήσουμε σε βάθος τα μουσικά χαρακτηριστικά του λόγου όπως ο ρυθμός, η τονικότητα, η έντασηη ταχύτητακαι η παύση.
 • Θαεμβαθύνουμε στην σωστή  επεξεργασία ενός οποιουδήποτε γραπτούκειμένου, ώστε να μπορούμε να αφηγηθούμε το περιεχόμενο του πειστικά, με ζωντάνια και εκφραστικότητα.

 Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου δίνεται βεβαίωση συμμετοχής!