Κήπος

O «Κήπος», πνευματικό παιδί της εκπαιδευτικού Θεοδοσίας Κωνσταντινίδου άνοιξε τις πόρτες του τον Δεκέμβριο του 2013 με στόχο να φέρει μια νέα πνοή στη διαδικασία της δια βίου μάθησης και της επιμόρφωσης. Πρόκειται για ένα κοινωνικό-πολιτιστικό εργαστήρι που έχει σαν στόχο να μας φέρει σε επαφή με ό,τι θα θέλαμε να γνωρίσουμε, με ένα τρόπο διαδραστικό,κατανοητό, ευχάριστο που να ενισχύει την συμμετοχή και την αλληλεπίδραση μεταξύ ''μαθητή'' και ''δασκάλου'', ομιλητή και ακροατή ξεφεύγοντας από τα κλασσικά εκπαιδευτικά στερεότυπα.

 

Η φιλοσοφία αυτή συνοψίζεται στο λιτό αλλά περιεκτικό «όλοι έχουμε,όλοι δίνουμε,όλοι παίρνουμε».Η φράση αυτή αποτελεί και το κάλεσμα του «Κήπου» προς όλους όσους έχουν να μοιραστούν με τους συνανθρώπους μας κάποιο αντικείμενο το οποίο γνωρίζουν καλά.

 

Το ταξίδι αυτό ο «Κήπος» θέλησε να το ξεκινήσει θέτοντας τις εξής βάσεις:

Να μάθουμε πρώτα την ιστορία της πόλης μας. 

 Ξεκίνησε έτσι λοιπόν μια σειρά εκδηλώσεων, ομιλιών και ξεναγήσεων με στόχο τη γνωριμία όλων των κοινοτήτων που την απαρτίζουν, από τις παλαιότερες όπως οι Εβραίοι, οι Πόντιοι, οι Αρμένιοι, οι Κων/πολίτες μέχρι τις πιο πρόσφατες όπως οι Γεωργιανοί, οι Αλβανοί, οι Ρωμά, οι Κινέζοι, οι Αφρικανοί και άλλοι.

 

Άλλες θεματικές ενότητες που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις εκδηλώσεις και δραστηρίοτητες του «Κήπου» είναι η ιστορία και ιστοριογραφία, η φιλοσοφία, η έννοια της δημοκρατίας στον αρχαίο και σύγχρονο κόσμο καθώς και ο ρόλος του διαδικτύου, η αστρονομία, ο κινηματογράφος, η δημιουργική γραφή και άλλα. Στα μελλοντικά σχεδία του «Κήπου» περιλαμβάνονται εκδηλώσεις σχετικά με την ειδική αγωγή, την παιδοψυχολογία, την ιστορία της όπερας, το θέατρο, ιστορικές περιηγήσεις και πολιτιστικές διαδρομές στην πόλη, καθώς και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς και θα τους φέρουν σε επαφή με την ελληνική γλώσσα.

 

Ο «Κήπος» είναι προσβάσιμος και σε άτομα μειωμένης κινητικότητας.