Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Βιβλιοδεσίας

 

 

Η βιβλιοδεσία είναι μία τέχνη με τις ρίζες της στο 100 π.Χ, η οποία όμως είναι ζωντανή μέχρι και σήμερα!

 

Kάθε βιβλίο ή τετράδιο που έχει έρθει ποτέ στα χέρια σου έχει δεθεί με κάποια από τις πολλές διαφορετικές τεχνικές βιβλιοδεσίας!

 

Τo εργαστήρι απευθύνεται σε ανθρώπους που τους ενδιαφέρει να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την τέχνη και τις τεχνικές της βιβλιοδεσίας. Στις συναντήσεις, θα έρθουμε σε επαφή με διάφορες μεθόδους βιβλιοδεσίας (κοπτική, γαλλική, βέλγικη βιβλιοδεσία), θα μάθουμε για τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία, και θα κατασκευάσουμε το δικό μας χειροποίητο τετράδιο βήμα προς βήμα!

 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής σε έναν ή δύο κύκλους μαθημάτων. Ο κάθε κύκλος αποτελείται από 3 δίωρες συναντήσεις:

 

1ος Κύκλος Συναντήσεων:

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να κατασκευάζουν ένα τετράδιο από την αρχή ως το τέλος, χρησιμοποιώντας την πιο διαδεδομένη τεχνική, αυτή της κοπτικής βιβλιοδεσίας. Στο τέλος, ο καθένας και η καθεμιά θα ολοκληρώσει την κατασκευή ενός τετραδίου.

 

2ος Κύκλος Συναντήσεων:

Οι συμμετέχοντες που θα επιλέξουν να συνεχίσουν και στο δεύτερο κύκλο, θα έρθουν σε επαφή με επιπλέον τεχνικές βιβλιοδεσίας, όπως αυτές της γαλλικής, της βέλγικης ή το συνδυασμό κοπτικής-γαλλικής βιβλιοδεσίας. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να δουν και να δοκιμάσουν την κάθε μέθοδο ραφής και στο τέλος να φτιάξουν ένα δεύτερο τετράδιο, χρησιμοποιώντας την τεχνική της επιλογής τους.

 

Το σεμινάριο είναι χειρωνακτικό και απευθύνεται όσους/ες ενδιαφέρονται για τα βιβλία και την τέχνη τους, σε όσους/ες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τετράδια αλλά και σε όσους/σες ψάχνουν όμορφους τρόπους να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητα τους! Για τη συμετοχή στο εργαστήρι, δεν απαιτούνται προϋπάρχουσες γνώσεις.

 

Απαραίτητα εργαλεία - βασικά υλικά:
Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα ενημερωθούν για τα υλικά που χρειάζεται να φέρουν μαζί τους, με email κατά την εγγραφή τους.

 

Εισηγήτρια: Παπαχατζοπούλου Αλεξάνδρα 

 

 

Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε 3 δίωρες συναντήσεις, κάθε Τετάρτη, 18:00 -20:00. Η συνάντηση γνωριμίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18/5 στις 18:00.
 
Το κόστος συμμετοχής σε κάθε κύκλο είναι 60,0€ (55,0€ φοιτητών/ανέργων). Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται τα βασικά υλικά.